In beeld

De ramadan is begonnen

Vandaag begint de vastenmaand ramadan, een van de vijf zuilen van de islam. Veel moslims vasten een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang (geen eten, geen drinken, niet roken, geen seks). Het eind van die vastenmaand wordt gevierd met het Suikerfeest. Doordat de ramadan in de zomer valt, zijn de vastendagen lang.
Indonesië is er eerste grote moslimland waar de ramadan begon. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Deze man in Kuta, op Bali, maakt gebruik van een zelfgebouwde kijker om dat moment te bepalen.
Antara Foto / Nyoman Budhiana / via Reuters
Andere moslims gebruiken meer geavanceerde apparatuur, zoals deze heren van de Al-Musyari'in moskee in Jakarta.
Reuters / Iqro Rinaldi
Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender en schuift elk jaar ongeveer elf dagen naar voren.
AP / Tatan Syuflana
De profeet Mohammed ontving in de negende maand de eerste van de openbaringen die de koran vormen. Naar zijn voorbeeld vasten de moslims.
Reuters / Beawiharta
Een vrouw leest de koran in een moskee in Tangerang bij Jakarta. Het vasten leert de mens waardevolle eigenschappen aan als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing.
AFP / Adek Berry
Een lid van de Maleisische islamitische autoriteit voert de 'Rukyah Hilal Syawal' uit, het spotten van de nieuwe maansikkel, wat de officiële start van de ramadan markeert.
AP / Joshua Paul
Volgens traditie start de ramadan als twee mannelijke moslims de nieuwe maansikkel hebben gezien. Tegenwoordig wordt ook wel uitgegaan van een universeel moment in Saoedi-Arabië, waar Mekka ligt.
AP / Joshua Paul
Thaise moslims kijken met verrekijkers naar de opkomst van de maan.
AFP / Madaree Tohlala
Ook in Bahrein, eilandstaat in de Perzische Golf voor de kust van het Arabisch schiereiland, is het wachten op de opkomst van de maan.
AFP / Mohammed Al-Shaikh
In de landen Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen is het officiële begin van de ramadam vastgesteld op 6 juni. Indonesië begon een dag eerder, sommige Noord-Afrikaanse landen een dag later.
AFP / Mohammed Al-Shaikh
Jordaniërs kopen op een markt in Amman traditionele lantaarns, fanous genaamd.
AFP / Khalil Mazraawi
In Istanbul lopen meer dan 200 drummers door de wijken om de mensen te wekken voor de 'sahur', het traditionele ramadan-ontbijt.
AP / Lefteris Pitarakis
In alle vroegte, voor zonsopkomst, zit de familie Aykut uit Istanbul aan tafel voor de 'sahur', het traditionele ramadan-ontbijt.
AP / Lefteris Pitarakis
Gelovigen tijdens het avondgebed zondagavond laat in de Mevlana-moskee in Rotterdam.
ANP / Robin Utrecht
De Mevlanamoskee in Rotterdam tijdens het avondgebed aan het begin van de ramadan, zondagavond.
ANP / Robin Utrecht