Amerika 2016

Clinton weer dichter bij nominatie door winst op Puerto Rico

Ze heeft nu nog 28 gedelegeerden nodig om te winnen. Dinsdag wordt onder meer in Californië gestemd.

Clinton zondag bij een rally in Sacramento, Californië.
Clinton zondag bij een rally in Sacramento, Californië. Foto Justin Sullivan / AFP

Hillary Clinton heeft na zondag nog minder dan dertig gedelegeerden nodig om zich te verzekeren van de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze won na zaterdag op de Amerikaanse Maagdeneilanden een dag later ook op het eiland Puerto Rico.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton We just won Puerto Rico! ¡Gracias a la Isla del Encanto por esta victoria! https://t.co/D2szaqU3fS

Door de 31 kiesmannen die Clinton achter zich wist te scharen, tegenover de zestien van concurrent Bernie Sanders, heeft ze nu 2.355 van de 2.383 benodigde gedelegeerden verzameld. Daarmee kan de nominatie Clinton alleen in theorie nog ontgaan. Dinsdag wordt er gestemd in zes staten, waaronder Californië en New Jersey.

Lees ook over de strijd die Clinton al voert met Donald Trump: Daar was-ie dan: de harde persoonlijke aanval op Trump

Puerto Ricanen mogen door de formele status van hun eiland binnen de Verenigde Staten niet naar de stembus als er straks werkelijk een president gekozen wordt, maar ze mogen zich wel uitspreken over de gewenste kandidaat voor één van de grote partijen.

Mogelijk speelt de politieke situatie op het eiland echter wel een rol in de campagne, schrijft persbureau AP. Puerto Rico gaat gebukt onder een enorme schuldencrisis, waardoor duizenden inwoners in de afgelopen tijd vertrokken naar het vaste land in de hoop op een beter economisch bestaan.