Amerika 2016

BuzzFeed doet advertenties Trump in de ban

Topman Jonah Peretti weigert advertenties van de Republikeinse presidentskandidaat omdat Trump een “gevaar voor de gezondheid” is.

Foto Chris Carlson/AP

De grote Amerikaanse nieuws- en entertainmentsite BuzzFeed stopt met het vertonen van politieke advertenties van de Republikeinse partijtop (RNC). Topman Jonah Peretti zegt die beslissing genomen te hebben omdat hij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump een “gevaar voor de gezondheid” vindt.

Bronnen stellen tegenover Politico dat het gaat om een deal van 1,3 miljoen dollar die BuzzFeed hierdoor misloopt. De overeenkomst stamt uit april toen nog niet 100 procent duidelijk was wie de kandidaat van de Republikeinen zou worden. BuzzFeed vertoont van zowel Republikeinen als Democraten advertenties op de site.

In een e-mail aan alle werknemers van BuzzFeed legt Peretti uit hoe hij tot zijn beslissing is gekomen:

“De toon en de inhoud van Trump’s campagne zijn uniek in de moderne politieke geschiedenis van de VS. Trump pleit voor een reisverbod voor moslims naar de VS, hij heeft gedreigd de vrijheid van de media in te perken, en hij heeft beledigende opmerkingen gemaakt aan het adres van vrouwen, immigranten, nakomelingen van migranten en mensen van buitenlandse nationaliteiten.”

“We vinden het zeker niet leuk om geld af te wijzen dat het belangrijke werk dat we doen mogelijk maakt, maar soms moeten we zakelijke uitzonderingen maken. We laten geen sigarettenadvertenties zien omdat zij gevaarlijk zijn voor onze gezondheid, en om precies dezelfde reden accepteren we geen advertenties van Trump.”

Maandelijks 200 miljoen unieke bezoekers

Peretti zegt de beslissing Trump voortaan te weren op eigen titel te hebben genomen. Het weigeren van advertenties heeft volgens de topman geen invloed op de verslaggeving van de presidentsrace, die volgens hem gewoon zal worden voortgezet.

BuzzFeed heeft naar eigen zeggen maandelijks meer dan 200 miljoen unieke bezoekers. De site vergaarde internationale bekendheid met lijstjesartikelen die veel gedeeld worden op social media en gekoppeld worden aan adverteerders. Inmiddels is de website ook uitgegroeid tot een betrouwbaar nieuwsmedium. Er werken meer dan 1.300 mensen in achttien verschillende kantoren wereldwijd.

Onder jongvolwassenen, de voornaamste doelgroep van BuzzFeed, is Trump niet populair, blijkt uit een enquête die The Wall Street Journal in december vorig jaar publiceerde. Onder volwassenen tussen de 18 en 34 jaar heeft slechts 19 procent positieve gevoelens over de polariserende zakenman.

BuzzFeed is niet de eerste grote site die maatregelen neemt tegen Trump. Eerder besloot de Huffington Post dat het voortaan bij alle artikelen over de Republikeinse presidentskandidaat een disclaimer plaatst waarin Trump onder meer een “serieleugenaar, xenofoob, racist en vrouwenhater” wordt genoemd.

Blogger

Sam de Voogt

Geboren in Amsterdam, opgegroeid in Heemstede, gestudeerd in Springfield (Ohio), Parijs en Amsterdam en geschreven voor Het Parool, De Volkskrant en NRC Handelsblad. Auteur van de Thuiskok. En verder mag je me wakker maken voor lekker eten, interessante data, sport en het lezen van de krant.

    • Sam de Voogt