Vijfsterrenbeweging van Grillo slaat slag in Rome

De anti-systeempartij van Beppe Grillo heeft zondag een belangrijke stap gezet naar het burgemeesterschap van de Italiaanse hoofdstad. De kandidaat van zijn Vijfsterrenbeweging (M5S), Virginia Raggi, kreeg volgens de vrijwel volledige uitslag ruim 35 procent van de stemmen. Zij moet het in de tweede ronde op 19 juni opnemen tegen Roberto Giachetti van de regerende Democratische Partij (PD). Die kreeg bijna 25 procent. De uitslag is een afstraffing van de Romeinse kiezers voor jaren slecht bestuur door links en rechts. Rechts was verdeeld. De kandidaat van mediamagnaat Berlusconi bleef steken op ruim 10 procent. Wegens de slechte resultaten van rechtse kandidaten in de andere grote steden waar werd gestemd, vergroot dit de roep om een herschikking op rechts. In Bologna haalde de kandidaat van de Lega Nord, steeds meer een anti-migratiepartij, de tweede ronde. Legaleider Salvini probeert de rol van Berlusconi over te nemen als belangrijkste politicus op rechts. Ook in Turijn haalde Grillo’s M5S genoeg stemmen om de tweede ronde te halen. Hoewel M5S maar in een aantal steden meedeed, wordt de strijd in Rome en Turijn tussen M5S en PD gezien als een voorbode van de nationale verkiezingsstrijd. (NRC)