Boko Haram verslaat leger en heeft weer controle over Bosso

Het afgelopen weekend heroverde Nigeriaanse troepen het dorp nog op Boko Haram.

Strijders van Boko Haram op archiefbeeld.
Strijders van Boko Haram op archiefbeeld. Foto AFP

De strijd om het zuidoostelijke dorp Bosso in Niger, bij de Nigeriaanse grens, lijkt gewonnen te zijn door terreurgroep Boko Haram. Het afgelopen weekend heroverde Nigeriaanse troepen het dorp nog op Boko Haram, maar volgens de burgemeester van Bosso heeft de terreurgroep weer de controle over het dorp.

Boko Haram sloeg in de nacht van zondag op maandag toe en met succes, laat een militaire bron weten tegenover persbureau Reuters. Bij eerdere gevechten dit weekend vielen aan beide kanten slachtoffers onder wie dertig soldaten uit Niger en twee uit Nigeria. Volgens een verklaring van Boko Haram is bij de aanval een grote hoeveelheid wapens en munitie buitgemaakt.

Ontheemd

Sinds 2009 kostte de terreur van - het zeven jaar eerder opgerichte - Boko Haram tienduizenden mensen het leven en raakten miljoenen anderen ontheemd in de regio. Uit een recentelijk Human Rights Watch-rapport blijkt dat een hele generatie kinderen in Nigeria verstoken is geraakt van scholing. Dat was een van de oorspronkelijke doelen van Boko Haram, die streeft naar de vestiging van een islamitisch-fundamentalistische staat in het noorden van Nigeria. De naam van de groep vertaalt naar: westerse educatie is verboden.

Boko Haram werd wereldwijd berucht na de ontvoering van 276 schoolmeisjes in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Hoewel sommigen konden ontkomen, bleven 219 vermist. Een van de meisjes werd vorige maand teruggevonden.

    • Maarten Back