Bertens meldt zich af voor tennistoernooi Rosmalen

De 24-jarige Nederlandse heeft een scheurtje in haar kuitspier, zo blijkt uit een MRI-scan.

Bertens had tijdens haar halve finale op Roland Garros ook al veel last van haar kuit.
Bertens had tijdens haar halve finale op Roland Garros ook al veel last van haar kuit. Foto Christophe Ena/AP

Kiki Bertens, de nieuwe kopvrouw van het Nederlandse tennis, zal voorlopig niet in Nederland te bewonderen zijn. De 24-jarige tennisster meldde zich maandag af voor het Ricoh Open in Rosmalen, omdat ze geblesseerd is aan haar kuit.

Twitter avatar kikibertens Kiki Bertens Unfortunately no @RicohOpen for me this year:( today a MRI showed a tear in my calf muscle. We will do everything to get back on court soon

Volgens de organisatie van het grastoernooi heeft een MRI-scan onthuld dat er een scheurtje in haar kuitspier zit. Bertens had woensdag in haar eerste partij aan moeten treden tegen de Kroatische Lucic-Baroni. Het toernooi is maandag begonnen, maar de toernooidirectie had het schema zo omgegooid om haar zo veel mogelijk tijd te geven te herstellen van Roland Garros.

Bertens liet weten teleurgesteld te zijn niet te kunnen spelen in Rosmalen, waar ze vorig jaar nog de halve finale haalde:

“Ik had erg graag voor het Nederlandse publiek gespeeld. Met name ook vanwege het succesvol verlopen toernooi in 2015 en de laatste mooie weken in Nürnberg en Parijs.”

Publiekstrekker

Bertens kreeg last van de kuit gedurende haar zegetocht op Roland Garros. In haar kwartfinale tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky moest ze aan haar been behandeld worden. Op dropshots liep ze niet meer. Even was het de vraag of ze wel zou kunnen beginnen aan haar halve finale tegen Serena Williams. Dat bleek te kunnen, maar Bertens verloor na twee spannende sets met 6-7 (7) en 4-6.

Het wegvallen van Bertens is een flinke tegenvaller voor het toernooi. Bertens gold, zeker na haar zegereeks in Parijs en haar nieuwe klassering van 27e op de wereldranglijst, als grootste publiekstrekker. Eerder op maandag zei de toernooidirecteur er nog zeker van te zijn dat Bertens zou meedoen, maar die hoop bleek te ijdel. Of Bertens’ deelname aan Wimbledon, dat op 26 juni begint, in gevaar komt wordt mogelijk dinsdag duidelijk. Dan geeft Bertens een persconferentie.

Andere grote namen die het Ricoh Open heeft aangetrokken zijn onder meer Bernard Tomic (23e), Ivo Karlovic (28e) en David Ferrer (14e). Bij de vrouwen doen onder meer Belinda Bencic (8e) en Jelena Jankovic (24e) mee. Topspeelster Eugenie Bouchard (46) werd maandag in de eerste ronde al het toernooi uitgeslagen.

    • Sam de Voogt