Aanval in Jordanië kost leven aan vijf mensen

De slachtoffers vielen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Baqa’a.

Het kantoor van de veiligheidsdienst dat in Baqa'a werd aangevallen.
Het kantoor van de veiligheidsdienst dat in Baqa'a werd aangevallen. Foto AFP

Bij een aanval in een vluchtelingenkamp in Jordanië zijn maandag zeker vijf mensen om het leven gekomen. Dat laat een regeringswoordvoerder weten aan persbureau AP. De slachtoffers vielen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Baqa’a, vlakbij de hoofdstad Amman.

Het incident vond plaats op de eerste dag van de islamitische vastenmaand ramadan, voor 7 uur ‘s ochtends. Nog onbekende personen vielen een wachtcomplex aan. Daarbij zouden drie leden van de veiligheidsdienst, een telefonist en een bewaker zijn vermoord. Volgens de zegsman maken de autoriteiten momenteel klopjacht op de daders.

‘Terroristen’

De Jordaanse regeringswoordvoerder schreef het geweld toe aan “terroristen” en “radicale moslims”. Als dat klopt, zou dat opmerkelijk zijn: het land is zelden het toneel van terreurgeweld. Over hoe de aanval precies heeft plaatsgevonden, is nog niets bekend. De verantwoordelijkheid voor het geweld is nog door niemand opgeëist.

Eerder dit jaar werden meerdere IS-sympathisanten gedood bij een schietpartij in de Jordaanse stad Irbid. De veiligheidsdiensten spraken van een preventieve aanval op militanten met banden in Syrië die plannen zouden hebben om winkelcentra en overheidsgebouwen te treffen.

Baqa’a is het grootste vluchtelingenkamp in Jordanië en huisvest meer dan 70.000 mensen. Een groot deel hiervan is nazaat van Palestijnen die op de vlucht sloegen bij de stichting van Israël in 1948.

    • Casper van der Veen