Brieven

En dan: wat is succes?

Slimme dorpsvrouwen verhuizen naar de stad (NRC 1 juni). Uit een studie van de Universiteit van Amsterdam en het CBS blijkt dat plattelandsvrouwen die naar de Randstad trekken, 640 euro meer verdienen dan vrouwen die in een dorp blijven.

Dat is even schrikken, als dubbel universitair opgeleide 40-jarige vrouw, woonachtig op het Friese platteland loop ik maar even elke dertien jaar een ton mis!

Nee, had ik dat geweten, dan had ik gewoon na de geboorte van onze dochter vier hoog in Amsterdam moeten blijven wonen.

Dan had ik mooi iedere dag van mijn goede baan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag kunnen rennen naar de crèche om op mijn ‘mamadag’ maar naar het Vondelpark te gaan. Zucht.

Zien onderzoekers dan niet dat er meer is dan een tonnetje meer of minder? Dat het wonen op het platteland vaak ook goedkoper is, er veel meer ruimte is om te genieten van de groene omgeving, de rust en de eenvoud van het nog vertrouwd een tas aan de deur hangen voor de groenteboer? Uit het feit dat het gaan wonen van meer vrouwen in de vier grote steden gezien wordt als ‘topografische teken van emancipatie’ blijkt wel dat de studie het begrip ‘succesvol’ puur fiscaal definieert. En als er iets is wat ik als bewust deeltijdwerker wel heb geleerd als ik in mijn hangmat achterin de tuin lig, de Friese weilanden overturend, is het wel dat succes niet daardoor bepaald wordt.

‘Succes hebben’ is voor mij voldoende tijd hebben om als de zon schijnt, de wolken mooi zijn, je je dochters zelf kunt zien skeeleren in het Friese land…