Schippers tweede op 100 meter in Birmingham

Churandy Martina werd bij de mannen op de 100 meter gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Dafne Schippers op archiefbeeld.
Dafne Schippers op archiefbeeld. Vincent Jannink / ANP

Atlete Dafne Schippers heeft zondag bij de Diamond League in Birmingham naast de winst gegrepen op de 100 meter. De 23-jarige Utrechtse werd tweede in 11,09 seconden, achter de Amerikaanse winnares English Gardner (11,02). Dat meldt persbureau ANP.

Schippers, de nummer twee op het laatste WK in Beijing op de 100 meter, was eerder dit jaar bij de Diamond Leaguewedstrijden in Doha op de 100 meter al verslagen door Tori Bowie, landgenote van Gardner.

Schippers staat in het klassement van de Diamond League derde met 12 punten, achter de Jamaicaanse Elaine Thompson (20) en Gardner (16).

Vorm van Schippers groeiende in aanloop naar Rio

Schippers zei vorige maand dat haar vorm groeiende is in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Daar zal ze uitkomen op zowel de 100 meter als de 200 meter. NRC-sportverslaggever Henk Stouwdam schreef onlangs in de krant:

“Het lijkt al zo vanzelfsprekend dat Schippers de ene na de andere toptijd loopt. Historisch is dat allerminst, want de atlete koos minder dan een jaar geleden voor de sprint. Op 3 juni 2015 maakte Schippers op een persconferentie in Utrecht wereldkundig dat ze de meerkamp, waarop ze twee jaar daarvoor in Moskou de bronzen WK-medaille had gewonnen, zou inruilen voor de sprint. Een gewaagde keus, ook al was ze de Europees kampioene op de 60, 100 en 200 meter. Maar Europa is niet de wereld. En daarbuiten sprinten vrouwen doorgaans een stukje harder. De grote vraag was of Schippers zich kon meten met de Caraïbische en Amerikaanse topsprintsters. Het antwoord volgde ruim twee maanden later op de WK in Beijing, waar ze wereldkampioen werd op de 200 meter en zilver won op de 100 meter.”

Martina gediskwalificeerd op 100 meter vanwege valse start

Churandy Martina werd op de 100 meter bij de mannen gediskwalificeerd vanwege een valse start. De winst ging naar de veertigjarige Kim Collins uit Saint Kitts en Nevis, al was er wel een fotofinish nodig om de winnaar te bepalen. Collins klokte net als de Amerikaan Michael Rodgers 10,11 seconden, de Brit Chijindu Ujah kwam daar vlak achter over de streep in 10,12.

Martina kwam even later ook in actie op de 200 meter, en daarop maakte hij geen fout. De geboren Antilliaan werd vierde in 20,43, op gepaste afstand van de verrassende Canadese winnaar Andre De Grasse (20,16).

Lisanne de Witte scherpte op de 400 meter haar persoonlijk record aan tot 52,14. Daarmee werd De Witte zesde in Birmingham, de winst ging naar de Française Floria Guei (50,84).