Primeur premier Rutte op Cuba

Mark Rutte sprak op Cuba met Raúl Castro over nauwere samenwerking. Nooit eerder bezocht een Nederlandse premier het communistische eiland.

De Cubaanse president Raúl Castro dit weekend op de ACS-top.
De Cubaanse president Raúl Castro dit weekend op de ACS-top. Foto AP / Alejandro Ernesto

Mark Rutte heeft op Cuba met Raúl Castro gesproken over nauwere samenwerking. Nooit eerder bezocht een Nederlandse premier het communistische eiland.

Cuba was gastheer van een top van de Associatie van Caribische landen (ACS). Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland - namens Bonaire, Saba en Sint Eustatius - zijn alle vier lid van de associatie. Rutte hield verder ook een toespraak tegenover vertegenwoordigers van de 32 aanwezige landen.

Met Castro besprak de premier onder meer over het aanhalen van economische en politieke banden tussen Nederland en Cuba. Ook hervormingen op het communistische eiland passeerden de revue.

Zetel VN-veiligheidsraad

Verder sprak Rutte met vertegenwoordigers van Nederlandse ondernemingen die al actief zijn op Cuba. De bedrijven zijn volgens het departement van Rutte “actief ingesprongen op de economische hervormingen die president Castro heeft ingezet”, weet ANP.

Het persbureau meldt verder dat Rutte van de gelegenheid gebruik maakte om “op het hoogste niveau” aandacht te vragen voor de Nederlandse pogingen een tijdelijke zetel te bemachtigen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Samenwerking versterken

Het was overigens niet voor het eerst dat Rutte een ontmoeting had met Raúl Castro. Ruim een jaar geleden in Panama troffen beide heren elkaar; er werden toen reeds afspraken gemaakt over nauwere samenwerking tussen Cuba en ons land.

Het treffen tussen beide leiders past in een reeks van ontmoetingen tussen Nederlandse en Cubaanse bewindslieden. In mei 2015 bracht minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) al een bezoek aan het eiland voor een gesprek met zijn Cubaanse collega. Op de agenda stond onder meer nauwere samenwerking op gebied van handel, landbouw, toerisme en sport.

Begin 2017 reist minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) af naar Cuba met een handelsmissie.

Twitter avatar MinPres Minister-president Goed om bij #ACSSummit te zijn.Veel kansen voor economische samenwerking in deze regio. →https://t.co/1aXMSB7Sfj https://t.co/6VyLUz2mch