Opnieuw hevige aanvallen door Russen op Aleppo

Rebellen vuren plaatselijk gefabriceerde mortiergranaten af richting stadsdelen in handen van de regering.
Rebellen vuren plaatselijk gefabriceerde mortiergranaten af richting stadsdelen in handen van de regering. Foto AP / Aleppo Media Center, AMC

In de slipstream van de luchtaanvallen op IS zouden de Russen ook veel doelen in rebellengebied hebben aangevallen.

Zondag werden een kleine veertig luchtaanvallen gemeld in gebieden rondom de stad Aleppo. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten rept over een van de hevigste aanvallen door de Russische en Syrische luchtmacht van de afgelopen tijd.

Andersom richtten de rebellen middels mortiervuur schade aan in delen van Aleppo die in handen zijn van regeringstroepen. Het was de tweede achtereenvolgende dag waarop regeringstroepen gebukt gingen onder aanhoudende beschietingen. Zaterdag betreurden de manschappen van de nog altijd zittende president Bashar al-Assad reeds 24 doden. Zondag kwam daar een nog onbekend aantal bij.

Wapenstilstand

De aanvallen op de rebellen kostten zondag aan zeker negen burgers het leven. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vielen er vele gewonden. Reuters meldt op basis van een bron ter plaatse dat elders zeker twintig doden onder puin op diverse locaties in Aleppo werden gevonden.

Volgens Reuters volgden de aanvallen van zondag op een reeks bombardementen afgelopen vrijdag: de hevigste sinds ruim een maand in de grootste stad van Syrië, die al jaren verdeeld is in gebieden in handen van de regering ofwel de rebellen. Van het staakt-het-vuren dat in februari van kracht werd, lijkt vrijwel niets over.