Meer illegale migranten betrapt in Rotterdamse haven

Het aantal mensen dat illegaal naar Groot-Brittannië probeert te reizen is in de eerste maanden van 2016 al bijna net zo hoog als in geheel 2015.

Een vrachtwagen rijdt door een scanner bij het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.
Een vrachtwagen rijdt door een scanner bij het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert/ANP

Het aantal migranten dat betrapt is bij een poging via Nederlandse havens illegaal naar Groot-Brittanië te reizen is in de eerste vier maanden van 2016 als bijna net zo hoog als in het gehele vorige jaar. Werden in 2015 510 vreemdelingen gepakt toen ze via Europoort, Hoek van Holland of IJmuiden de oversteek probeerden te wagen, dit jaar zijn er dat al 480, zo bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf.

Met name het aantal migranten dat gesnapt werd in Europoort is fors hoger. Terwijl er vorig jaar nog een dalende trend te zien was en in heel 2015 dertig mensen werden betrapt, zijn er dat dit jaar al 170. In Hoek van Holland ligt dat aantal op 290, terwijl er dat in het gehele vorig jaar 460 waren. Onder de betrapten vormen Albanezen (230 vreemdelingen) en Afghanen (tussen de honderd en 110 vreemdelingen) en Irakezen (zestig vreemdelingen) de grootste groepen.

Een populaire manier voor migranten om richting Groot-Brittannië te komen is door zich in vrachtwagens te verstoppen. Ook zijn er mensensmokkelaars actief die hen tegen betaling meevoeren over de Noordzee.

“Geen verband met ontruiming Calais”

Het is volgens het ministerie niet duidelijk waardoor de stijging wordt veroorzaakt. Een verband met de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais is er niet, zegt een woordvoerder:

“Concrete signalen over illegaal ‘kamperende’ vreemdelingen, of een ‘jungle’ zoals in het Franse Calais, zijn er tot op heden ook niet.”

In Noord-Frankrijk is inmiddels ongeveer de helft van de ‘jungle’ ontruimd, maar zijn de meeste mensen niet naar containers verhuisd, maar naar de noordkant van het kamp. Daar wonen nog circa tweeduizend mensen.