Iraaks leger herovert deel van stad Falluja op IS

De strijd om Falluja gaat moeizaam, omdat er naar schatting nog 50.000 burgers in de stad vastzitten.

Iraakse troepen naderen de strategisch gelegen stad Falluja.
Iraakse troepen naderen de strategisch gelegen stad Falluja. Foto Thaier Al-Sudani / Reuters

Troepen van de Iraakse regering zijn er zondag in geslaagd om een deel van de strategisch gelegen stad Falluja op Islamitische Staat (IS) te veroveren. Persbureau Reuters meldt dat de militairen een stuk stad aan de zuidelijke rand in handen hebben.

De Iraakse legerleider Abu Mahdi al- Muhandis liet tijdens een persconferentie weten dat het leger nu “aan de poorten van Falluja staat”. Als de stad valt, is dat een grote klap voor IS. De stad ligt strategisch, op de snelweg van Bagdad naar Jordanië en Syrië, en is al jaren een bolwerk van sunnitisch extremisme.

De strijd om Fallujah wordt bemoeilijkt doordat nog zo’n 50.000 burgers in de stad vastzitten, zo schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder:

“Het leger heeft hen opgeroepen te vluchten, maar dat wordt verhinderd door de extremisten. De Verenigde Naties zijn ‘buitengewoon bezorgd’ over de humanitaire situatie.”

Zaterdag kwamen nog vier mensen om het leven toen zij de stad probeerden te ontvluchten. Met behulp van een bootje poogden zij de driehonderd meter brede rivier de Eufraat over te steken. Het bootje maakte slagzij en sloeg om. Negen opvarenden worden nog vermist.

Stadsguerrilla

Nu IS de afgelopen maanden in het defensief is gedrongen in Syrië en Irak en steeds meer terrein moet prijsgeven, valt de groep terug op het plegen van aanslagen. Zo vielen eind mei bij een serie gecoördineerde bom- en zelfmoordaanslagen in de Syrische kuststeden Tartus en Jableh zeker 140 doden.

Eerder dit jaar vielen ook al tientallen doden in de Syrische hoofdstad Damascus en in Homs. In Falluja hebben de strijders van IS waarschijnlijk een netwerk van tunnels aangelegd om te schuilen voor de bombardementen. Met sluipschutters, bermbommen en boobytraps proberen ze de regeringstroepen te stuiten.