Internationale politieactie leidt tot zes arrestaties

Nederlandse agenten werkten samen met de Duitse en Roemeense politie.

Foto Evert Elzinga / ANP

Bij een internationale politieactie in en rond Roermond zijn zaterdag zes arrestaties verricht. De verdachten werden onder meer opgepakt voor winkeldiefstal, drugsbezit en voor verboden wapenbezit.

De actie richtte zich tegen internationale rondtrekkende bendes, die zich schuldig maken aan winkeldiefstal, woninginbraken, babbeltrucks en skimming. Volgens de politie is in Nederland een stijging van het aantal internationale rondtrekkende bendes, die gebruik maken van de landsgrenzen om de pakkans zo klein mogelijk te maken. Daarom werd bij de actie van zaterdag samengewerkt met Duitse en Roemeense politieagenten. Het was voor het eerst dat Roemeense politieagenten in uniform patrouilleerden in Nederland.

Bij die patrouilles door de binnenstad van Roermond werd een 54-jarige Roemeen aangehouden voor winkeldiefstal. Een 25-jarige Georgiër werd aangehouden met een geprepareerde tas.

Grenscontrole

Daarnaast controleerde de politie bij de grensovergang tussen Duitsland en Nederland (N280/A73) zestig voertuigen. Vier personen werden daarbij aangehouden. Een van hen droeg bijna zes gram amfetaminen bij zich, een ander werd staande gehouden en bleek messen en slagwapens bij zich te dragen, een derde persoon had een vals rijbewijs en een vierde verbleef illegaal in Nederland. Ook werd er een auto in beslag genomen.

Het doel van de actie was volgens de politie om de internationale samenwerking te verbeteren, een afschrikkende werking te hebben naar potentiële daders en om potentiële slachtoffers te waarschuwen.