Hagar Peeters wint Fintro Literatuurprijs met ‘Malva’

Journalist Fleur de Weerd won eerder vandaag de Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek.

Hagar Peeters op een foto gemaakt in 2007.
Hagar Peeters op een foto gemaakt in 2007. Foto ANP

Het boek ‘Malva’ van Hagar Peeters heeft de Fintro Literatuurprijs 2016 gewonnen, de belangrijkste jaarlijkse literatuurprijs in Vlaanderen. De organisatie maakte de winnaar zondagavond bekend op de Belgische televisiezender Canvas.

Twitter avatar FintroLitprijs FintroLiteratuur Malva van Hagar Peeters wint de Fintro Literatuurprijs 2016 (Uitgeverij De Bezige Bij). Een prachtige winnaar! https://t.co/OtJVq0hhni

NRC-redacteur Thomas de Veen schreef over ‘Malva’, dat bij Uitgeverij De Bezige Bij verscheen, in een recensie eind vorig jaar:

“Slechts een halve bladzijde is er nodig en dan al is zonneklaar dat er in de dichter Hagar Peeters ook een bijzondere romanschrijfster huist.”

Malva spreekt vanuit het hiernamaals

De inhoud van het romandebuut van Peeters vatte de NRC-redacteur als volgt samen:

“Aan het woord is titelheldin Malva. Beter bekend als de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda – of eigenlijk is ze nauwelijks bekend als diens dochter. Daar draait het in de roman juist om: met Malva geeft Peeters een stem aan het meisje, mismaakt met een waterhoofd, dat om die reden verstoten werd door haar vader en als achtjarige ver weg van hem stierf. Malva’s stem is daarom een giftige stem, doordrenkt van ‘mijn uit loyaliteit gedrild gevoel voor gelijkwaardigheid’. Het verhaal is een poging tot rechtzetting van een verbloemde geschiedenis – en dat werkt omdat die toch niet verzandt in jammerklachten. Dat is allereerst te danken aan het perspectief. Malva spreekt vanuit het hiernamaals, en niet zozeer vanuit haar graf, als wel vanuit een positie als alwetende geest. Dat metafysische maakt het relaas ambivalent en literair uitdagend, want Malva weet alles, is overal bij, voor haar geboorte en na haar dood. Haar grote grieven kleuren haar waarheid.”

P.F. Thomése wint prijs van de Lezersjury

Het was zondag de eerste keer dat de Fintro Literatuurprijs werd uitgereikt. De prijs is de opvolger van de Gouden Boekenuil. Aan de Fintro Literatuurprijs is een geldbedrag van 25.000 euro en een kunstwerk van Nick Ervinck verbonden. Er waren vijf kanshebbers: Hagar Peeters met ‘Malva’, Connie Palmen met ‘Jij zegt het’, Stephan Enter met ‘Compassie’, Inge Schilperoord met ‘Muidhond’ en P.F. Thomése met ‘De onderwaterzwemmer’.

Daarnaast is er ook een prijs van een Lezersjury, die bestaat uit 100 lezers. De winnaar van deze prijs ontvangt 2.500 euro en een pen van MontBlanc. P.F. Thomése won zondagavond de prijs van de Lezersjury met ‘De Onderwaterzwemmer’.

Twitter avatar FintroLitprijs FintroLiteratuur P.F. Thomése wint de prijs van de Lezersjury met De Onderwaterzwemmer (Uitgeverij Atlas Contact). Proficiat! https://t.co/Hwo5b1RUPv

Fleur de Weerd wint Bob den Uyl Prijs

Eerder op de dag werd ‘Het land dat maar niet wil lukken’ van journalist Fleur de Weerd uitgeroepen tot beste Nederlandstalige reisboek van het jaar, zo meldt persbureau ANP. De schrijfster kreeg de VPRO Bob den Uyl Prijs, waaraan een geldbedrag van 7.500 euro is verbonden, zondagmiddag uitgereikt in de Amsterdamse Hortus Botanicus.

Het boek, van uitgeverij Atlas/Contact, gaat over Oekraïne. De Weerd (1985) gaat in op vragen als: wat is het nu eigenlijk voor land, wie zijn de inwoners en hoe kijken zij naar de huidige situatie? De Weerd deed vanaf 2012 tot begin 2016 voor Trouw verslag vanuit Oekraïne.

De jury prijst de manier waarop zij het ontwrichte land portretteert aan de hand van vele ontmoetingen met ‘gewone’ Oekraïners.

“Onbevangen beweegt De Weerd zich langs de grenzen van het conflict, zonder de menselijke verhoudingen uit het oog te verliezen. Gaandeweg begint de lezer iets te begrijpen van dit land en zijn grillige geschiedenis, om uiteindelijk te beseffen dat een oplossing voor dit conflict nog heel ver weg is.”

Vijf titels maakten kans op de Bob den Uyl Prijs, die voor de dertiende keer is uitgereikt. De andere genomineerden waren Laurens Samsom met ‘Tegendraadse dromen. Dwars door Israël en de Palestijnse gebieden’, Sandra Smallenburg met ‘Expeditie Land Art. Landschapskunst in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland’, Laura Starink met ‘De schaduw van de grote broer. Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad, Oorlog om Oekraïne’ en Tommy Wieringa met ‘Honorair Kozak’.