EU-minister ziet vluchtelingen liever op eiland dan vaste land

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz.
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz. Foto Reuters / Leonhard Foeger

Opvallende uitspraken zondagochtend van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken. Hij wil illegale vluchtelingen stallen op eilanden.

Sebastian Kurz stelt zondag in de krant Press am Sonntag dat de EU niet van Turkije afhankelijk moet zijn bij het toelaten van vluchtelingen en ziet het akkoord liever vandaag dan morgen opgezegd worden: “De Turken kunnen het verdrag te allen tijde opzeggen; een gevaarlijke afhankelijkheid.”

De 29-jarige minister ziet veel in het zogenoemde Australische model, waarbij vluchtelingen op zee onderschept worden en overgeplaatst naar een eiland.

“Zeegrenzen worden vaak gebruikt om immigratie te controleren. Het is geen toeval dat de VS immigranten destijds eerst opvingen op Ellis Island vóór New York en dáár besloten wie naar het vasteland werd doorgelaten. Een dergelijk eilandmodel kan ook voor Europa werken.”

Kurz zegt best immigranten in Europa te willen opvangen, maar geen illegalen. De minister van de Oostenrijkse Volkspartij stelt dat vluchtelingen die geen asiel krijgen en bijvoorbeeld op Lesbos worden opgevangen eerder vrijwillig zullen terugkeren dan wanneer ze al onderdak hebben gekregen op het Europese vasteland.

Het Australische model, waarbij grenswachten op zee vluchtelingen onderscheppen en terugbrengen naar land van herkomst of stallen op bijvoorbeeld Papoea-Nieuw-Guinea, oogst internationaal kritiek. Kurz vindt dat niet alles aan de Australische oplossing slecht is:

“De principes zouden ook voor Europa werken. Allereerst: probeer je illegaal Europa binnen te komen? Dan sowieso geen asiel. Ten tweede: word je gered op zee, dan betekent dat niet automatisch een ticket naar het vaste land. En we moeten investeren in regionale opvang en de allerarmsten opnemen in een hervestigingsprogramma.”

Het eerste standpunt is in strijd met het Verdrag van Geneve. Maar volgens Kurz is dat geen probleem, aangezien die conventie gedateerd is. Hij vindt dat het verdrag stamt “uit een andere tijd” omdat “we vandaag te maken hebben met massale immigratie”.

De Oostenrijkse minister stelt in het interview met Press am Sonntag dat hij echt niet tegen vluchtelingenhulp is. Hij ziet vooral toekomst in hulpprogramma’s in de regio. “Wie uit zee gevist wordt, moet onmiddellijk worden teruggestuurd. Kan dat niet, dan moeten ze worden gehuisvest en verzorgd in een asielzoekerscentrum, idealiter op een eiland. Van daaruit moet dan hun terugkeer en financiële steun worden georganiseerd.”