Dodental schipbreuk voor Libische kust loopt op tot 133

De eerste lichamen werden vrijdag al geborgen door de Libische hulpdiensten.

De bootvluchtelingen probeerden waarschijnlijk de oversteek te maken van Libië naar Italië.
De bootvluchtelingen probeerden waarschijnlijk de oversteek te maken van Libië naar Italië. Foto Hani Amara / Reuters

Op het strand van de Libische kustplaats Zuwara zijn sinds vrijdag al meer dan 133 lichamen aangespoeld van verdronken migranten, zo meldt persbureau Reuters. Vrijdag werden de eerste lichamen al geborgen door de Libische hulpdiensten.

De bootvluchtelingen probeerden waarschijnlijk de oversteek te maken van Libië naar Italië, toen hun boot slagzij maakte en vervolgens omsloeg. De Libische kustwacht vermoedt dat de boot woensdag al kapseisde. Vrijdag vreesde een woordvoerder van de Libische marine er al voor dat het dodental nog verder op zou lopen, omdat de boot die zij aantrof geschikt was voor meer dan 125 personen.

Meer dan 40.000 migranten hebben dit jaar Italië al bereikt na het oversteken van de Middellandse Zee. De afgelopen week zijn ongeveer 11.000 bootvluchtelingen opgepikt door de vele schepen in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Sicilië. 880 migranten verdronken. Daarbij ging het om Afrikanen die probeerden Europa te bereiken.

Bron van inkomsten

De chaotische situatie in Libië biedt veel ruimte voor mensensmokkel, zo schreef NRC-correspondent Marc Leijendekker eerder. Volgens sommige analisten is mensensmokkel ondertussen na olie de belangrijkste inkomstenbron van Libië

Het aantal migranten dat via Griekenland Europa probeert te bereiken is sinds de Turkije-deal juist sterk teruggelopen.