Djokovic verslaat Murray in finale van Roland Garros

Servische tennisser heeft nu – als derde tennisser ooit – alle vier grandslams op rij gewonnen.

Novak Djokovic tijdens de finale van Roland Garros zondag.
Novak Djokovic tijdens de finale van Roland Garros zondag. Martin Bureau / AFP

Tennisser Novak Djokovic heeft voor het eerst in zijn loopbaan het grandslamtoernooi van Roland Garros gewonnen. In Parijs was hij, na een spannende eerste set die hij verloor, uiteindelijk vrij eenvoudig de baas over zijn tegenstander Any Murray. In bijna drie uur werd het: 3-6, 6-1. 6-2, 6-4.

Met de winst schrijft Djokovic geschiedenis. Hij heeft nu alle vier de grandslamtoernooien gewonnen in zijn carrière. Dat is iets dat maar weinig tennissers kunnen zeggen. En sterker nog, Djokovic heeft nu zelfs alle vier de grandslams achter elkaar gewonnen. Hij was eerder dit jaar namelijk ook al de sterkste op de Australian Open en vorig jaar op de US Open en op Wimbledon. Alleen de tennissers Don Budge and Rod Laver wonnen ooit eerder vier grandslams achter elkaar, vele decennia geleden. Rod Laver deed dit in 1969 voor het laatst.

Met de winst op Roland Garros brengt Djokovic zijn totaal aantal grandslamoverwinningen op twaalf. Alleen Roger Federer (17), Rafael Nadal en Pete Sampras (beiden 14) wonnen meer grandslamtoernooien in hun carrière.

Sterk begin Murray

De 29-jarige Djokovic stond drie keer eerder op Roland Garros in de finale. In 2012 en 2014 verloor hij van Rafael Nadal. Vorig jaar werd hij verrast door Stan Wawrinka. Voor Murray was het de eerste keer dat hij in de finale van Roland Garros stond.

Drie weken geleden versloeg Murray (nummer 2 van de wereld) Djokovic (nummer 1) nog in de eindstrijd op gravel in Rome, nadat hij in de finale van Madrid eerder juist van Djokovic had verloren.

In de finale van Rome oogde Djokovic vermoeid. En ook gedurende de eerste set in Parijs leek de Serviër niet op zijn best, wellicht door de zenuwen. Murray daarentegen kwam sterk uit de startblokken. Nadat Djokovic in de openingsgame van de wedstrijd weliswaar direct de service van zijn Schotse tegenstander had gebroken, verloor hij daarna liefst vier games op rij. Die achterstand maakte de Serviër in die eerste set niet meer goed. Een spannende en lange finale leek aanstaande.

Djokovic heer en meester vanaf tweede set

Maar het liep anders. Djokovic raakte niet in de war van zijn slechte start en nam het initiatief over. Het spelbeeld sloeg snel om, en groeide Djokovic in de wedstrijd. Murray pakte in de tweede en derde set zelfs in totaal maar drie games (6-1 en 6-2).

Ook in de vierde set kon Murray het tij niet meer keren. Djokovic nam direct een break voorsprong en sloeg op 4-2 weer toe op de service van Murray, die zich toen toch nog weer even kon opladen en terugkwam tot 5-4. Op eigen service maakte Djokovic het daarna, met enige moeite, echter alsnog af.

Djokovic: grootste moment uit mijn tennisloopbaan

Met zijn eerste overwinning op Roland Garros ging een wens van Novak Djokovic in vervulling. Hij zei na afloop van de wedstrijd:

“Dit is een bijzonder moment. Misschien wel het grootste moment uit mijn tennisloopbaan.”

Murray was na zijn verlies tegen de Servische nummer 1 ook vol lof over zijn tegenstander:

“Wat Novak de afgelopen twaalf maanden heeft bereikt, is fenomenaal. Het zal lang duren voordat dit weer gebeurt.”

Djokovic had ook nog wat mooie woorden voor zijn tegenstander over.

“Het was een plezier om weer tegen je te spelen en ik weet zeker dat je in de toekomst nog veel grote prijzen gaat winnen.”

Djokovic en Murray speelden zondag voor de 34e keer tegen elkaar. Djokovic staat nu op 24 zeges. In grandslamfinales was het de zevende onderlinge ontmoeting. Ook daarin leidt Djokovic, met 5-2. Murray won in 2012 bij de US open en in 2013 op Wimbledon. Die twee overwinningen vormen ook meteen de enige twee grandslamtitels van de Brit.