Clinton wint voorverkiezing op Maagdeneilanden

De Democrate wint zeven gedelegeerden en heeft de presidentsnominatie van haar partij bijna binnen.

Clinton zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Californië, waar komende dinsdag veel kiesmannen worden verdeeld.
Clinton zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Californië, waar komende dinsdag veel kiesmannen worden verdeeld. Foto Mike Blake/Reuters

Hillary Clinton is zaterdag weer een stapje dichter bij de Democratische presidentsnominatie gekomen door een overwinning bij voorverkiezingen op de Amerikaanse Maagdeneilanden. De politica sleepte daarbij alle zeven beschikbare gedelegeerden binnen, meldt nieuwszender NBC. De zege is een opsteker in aanloop naar komende dinsdag, wanneer in onder meer de grote staat California voorverkiezingen worden gehouden.

Clinton heeft nu 2.326 gedelegeerden achter haar naam, tegenover 1.548 kiesmannen voor haar opponent Bernie Sanders. Ze heeft daarmee nog minder dan zestig gedelegeerden nodig om zich te verzekeren van de benodigde meerderheid van 2.383 kiesmannen.

Dat komt voornamelijk doordat Clinton een grote voorsprong heeft op het gebied van de zogeheten supergedelegeerden (respectievelijk 552 voor Clinton tegen 46 voor Sanders), partijgenoten die niet gebonden zijn aan één van de kandidaten en dus vrij mogen stemmen op de Democratische conventie eind juli. Veel van hen hebben aangegeven op Clinton te gaan stemmen. Slechts wanneer honderden gedelegeerden besluiten hun voorkeur te veranderen en voor Sanders gaan, lijkt die laatste de nominatie nog binnen te kunnen slepen.

Super Tuesday

De komende week vinden er op dinsdag verkiezingen plaats in zes staten. Op deze Super Tuesday mogen Democraten onder meer naar de stembus in California en New Jersey, waar veel kiesmannen te verdelen zijn (respectievelijk 548 en 142). De verwachting is dat Clinton dan de nominatie onder voorbehoud zal binnenslepen. Deze moet vervolgens worden bevestigd op de Democratische conventie.

De Republikeinen gaan komende dinsdag eveneens naar de stembus in verschillende staten, maar dat is meer een formele stap. Donald Trump heeft de nominatie de facto al binnen, nadat begin mei zijn laatste tegenstrevers Ted Cruz en John Kasich uit de race stapten.

Clinton spreekt zich uit tegen Trump

Clinton kijkt inmiddels al verder dan de voorverkiezingen en heeft haar pijlen gericht op Trump, in plaats van op haar taaie tegenstrever Sanders. Ze noemde de Republikein eerder deze week “ongeschikt voor het presidentschap”. Zijn ideeën zijn volgens Clinton “niet gewoon anders, maar gevaarlijk incoherent. Het zijn niet eens echte ideeën, alleen maar een serie bizarre tirades, persoonlijke vetes en regelrechte leugens.”

De speech van Democrate was een reactie op de plannen van Trump voor het buitenlands beleid van de Verenigde Staten wanneer hij president wordt. De Republikein zei eind april dat hij de banden met China en Rusland wil aanhalen en noemde beleid van Clinton, minister van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste ambtstermijn van president Obama, “gevaarlijk” en “doelloos”.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton It’s time to judge Donald Trump by his words and his deeds. And they make him unfit to be President of the United States.

Volgens Clinton mag Trump “de codes voor nucleaire wapens niet hebben”, omdat “je je makkelijk kunt voorstellen dat hij ons in een oorlog stort omdat iemand op zijn lange tenen heeft getrapt. We kunnen hem niet laten dobbelen met Amerika.”