China niet bereid tot stap terug in Zuid-Chinese Zee

Ondanks internationale druk om de Chinese aanwezigheid in de betwiste wateren terug te dringen, zal het land de aanwezigheid niet verminderen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met zijn Mongoolse collega Lundeg Poerevsoeren bezoeken een ceremonie bij een sportevenement.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met zijn Mongoolse collega Lundeg Poerevsoeren bezoeken een ceremonie bij een sportevenement. Foto Saul Loeb/AFP

China is niet van plan haar aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee terug te dringen, ondanks internationale druk om dat wel te doen. Het land heeft op de slotdag van een grote Aziatische veiligheidstop nogmaals de soevereiniteit over een groot deel van de betwiste wateren geclaimd, stelt persbureau Reuters op basis van uitspraken van admiraal Sun Jianguo.

De Verenigde Staten en China voeren al geruime tijd een schaakspel over de status van van Zuid-Chinese Zee. Voor Beijing vormt het water een natuurlijke verlenging van het eigen grondgebied, terwijl Washington het beschouwt als een cruciale internationale scheepvaartroute die in principe vrij bevaarbaar moet zijn. Beide landen beschuldigen elkaar van het militariseren van de Zuid-Chinese Zee.

Ook andere naties vrezen de Chinese activiteit in het Pacifische gebied. Het Aziatische land annexeerde onder meer de Parceleilanden, een archipel waar ook Vietnam en Taiwan aanspraak op maken.

“China isoleert zichzelf”

Defensieminister Ash Carter waarschuwde China zaterdag nog dat het zichzelf internationaal gezien zou isoleren als het de huidige koers voortzet en beloofde dat de VS de komende decennia waar nodig garant zal staan voor de verdediging van de wateren. Admiraal Sun maakt zich echter geen zorgen:

“China zal geen inbreuk op de soevereiniteit en eigen veiligheidsbelangen accepteren en blijft onbewogen ten opzichte van landen die chaos proberen te creëren in de Zuid-Chinese Zee. “

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde China zondag tijdens een bezoek aan Mongolië het opzetten van een geplande luchtafweerzone boven de Zuid-Chinese Zee een “provocatie” is en een “ontwrichtende stap”. Het Aziatische land zette een dergelijke zone al eens op in 2013.

De VS en China houden maandag hun jaarlijkse strategisch overleg. De betwiste territoriale wateren staan daarbij naar verwachting hoog op de agenda.

Internationaal Strafhof

Binnen enkele maanden doet het Permanente hof van Arbitrage in Den Haag uitspraak in een zaak over het Scarborough-rif, eveneens gelegen in de Zuid-Chinese Zee. China nam de zandbank in 2012 in beslag, maar de Filipijnse president Corazon Aquino wil de rechten daarop niet afgeven. Sun herhaalde zondag dat hij het Strafhof niet erkent als rechtsprekende macht in deze zaak en wil via de bilaterale weg praten met de Filipijnen.