‘We sluiten niet uit dat we ooit gaan samenwonen’

Jarco Penning (37) en Suzanne Ekel (44) hebben een latrelatie: „Op Whatsapp hebben we meer dan 4.000 foto’s en video’s met elkaar gedeeld. Vooral goedemorgen-selfies.”

Foto David Galjaard

Vrije vogels

Suzanne: „Ik kwam Jarco tegen toen ik vier jaar geleden met vriendinnen aan het skiën was. Een vriendin van mij knoopte een praatje met hem aan, en zo raakten we in gesprek.”

Jarco: „‘s Avonds zagen we elkaar weer in de après-skibar.”

Suzanne: „Daar hebben we voor het eerst gezoend. We waren allebei niet uit op een relatie, dus ons contact was heel ongedwongen. Het heeft een jaar geduurd voordat we aan iets serieus begonnen.”

Jarco: „Ik had eerst helemaal geen zin in een relatie. Ik dacht: dat is fijn, deze vrouw heeft een eigen leven, een eigen zaak, en een drieling. Lekker veilig, want daar ga ik geen relatie mee beginnen. Maar ja, de liefde hè.”

Suzanne: „We hebben nu een latrelatie. Ik heb mijn gezinsleven in Naarden-Vesting - een heel systeem van drukte en gezelligheid. Jarco woont met zijn kat in Utrecht.”

Jarco: „Ik ben nogal een vrije vogel: ik heb een eigen huis, een eigen zaak, en inderdaad een kat. Maar ik heb onlangs wel een automatische voerbak voor de kat gekocht, zodat ik wat langer weg kan blijven.”

Goedemorgen-selfie

Suzanne: „We zien elkaar ongeveer drie keer per week. Bij hem, of bij mij.”

Jarco: „Heel leuk, het is net alsof je elke keer een date hebt. En voor Suzanne is mijn huis in Utrecht net een buitenhuis.”

Suzanne: „De voordelen van een latrelatie zijn groter dan de nadelen. Natuurlijk is het altijd jammer weg te rijden en te weten dat je elkaar een paar dagen niet gaat zien. Maar we hebben sowieso elke dag contact.”

Jarco: „Op Whatsapp hebben we inmiddels meer dan 4.000 foto’s en video’s met elkaar gedeeld. Mijn telefoon staat vol met goedemorgen-selfie-video’s. Die nemen we voor elkaar op als we in de auto zitten.”

Suzanne: „We sluiten ook niet uit dat we nog een keer gaan samenwonen, maar het zal dan wel anders zijn. Jarco krijgt dan vanzelf een rol in de opvoeding van mijn dochters. Dat kan natuurlijk best, maar hoeft voor mij niet per se. Ze hebben al een vader, die woont heel dichtbij. Mijn dochters zijn overigens wel gek op Jarco.”

Jarco: „Ik ben erg sportief, dat is ook leuk om met de meiden te doen. Ik ben een survivalrunner, dat is een soort apenkooien in wedstrijdvorm – je rent door een weiland met obstakels. Ik train ’s avonds en in het weekend heb ik vaak een wedstrijd.”

Alles maal drie

Suzanne: „Ik heb sinds de meisjes drie jaar oud zijn co-ouderschap met hun vader. Ze zijn iets vaker in de week bij mij, maar ik heb ze zeker niet alleen opgevoed.”

Jarco: „Elke donderdag, vrijdag en zaterdag zijn ze bij hun vader.”

Suzanne: „Als ouder van een drieling krijg je nauwelijks de tijd langzaam in een nieuwe fase van je kinderen te groeien: al het ‘nieuwe’ komt tegelijkertijd, maal drie. Dit jaar is helemaal heftig, ze zitten in de brugklas.”

Jarco: „Alle gedoetjes krijg je ook keer drie.”

Suzanne: „Afspreken of ze naar een feestje mogen, hoe laat ze thuis moeten zijn… Ze lijken qua uiterlijk wel op elkaar, maar hun karakter is heel verschillend. Van heel zelfstandig, sportief, tot ijverig en creatief.”

Rommel

Suzanne: „Ik kook elke avond, de meisjes ruimen de keuken op. Ook doe ik de was, maar de meiden moeten zelf de was in de goede wasmand stoppen. Als iemand roept: ‘Waar is mijn shirt?’ Dan zeg ik: ‘Weet ik niet, zoek het zelf maar uit’. ’s Avonds is het ook rennen: huiswerken maken, tassen inpakken, naar bed.”

Jarco: „Ze racet dan echt door het huis.”

Suzanne: „Ik ben echt on the job. Ik heb veel routines, dat moet ook wel. Zo doe ik elke zaterdag de boodschappen, en wil ik zo min mogelijk aan het huishouden doen. Als ik thuiskom en er ligt een hockeystick, een afgekloven appel of andere rommel in de huiskamer, dan brul ik iedereen naar beneden: ‘Ik weet niet van wie dit is, maar ik heb het hier niet neergelegd!’”

Werk, of toch vrienden?

Suzanne: „Ik ben altijd aan het zoeken naar de goede balans tussen tijd besteden aan mijn relatie, dochters, vrienden en werk. Overdag ben ik aan het werk, dan mogen de meisjes alleen bellen als het echt nodig is.”

Jarco: „Mijn werkdagen lopen meestal tot een uur of zeven door. En ik werk ook vaak op zaterdag.”

Suzanne: „Jarco staat altijd ‘aan’: hij heeft continu contact met mensen. Dat is leuk voor mij, want daarom spreken we elkaar veel. Maar hij kan ook middenin een gesprek een telefoontje van een klant opnemen. Ik ben iets beter in staat de aandacht en energie in het moment te houden.”

Jarco: „We zijn allebei extravert, maar ik ben daar nog wat extremer in: ik ben vaak geneigd werk voorrang te geven.”

Suzanne: „Of je vrienden. Je kunt rustig op zondagochtend een uur met je vrienden appen en hardop lachen om grappen die jullie maken.”

Jarco: „Leuk ben ik, hè.”

Suzanne: „Haha, ja, dat is leuk. Dat is ook waarom ik op je val.”