Eierresten krijg je met soda en heet water weg

In de rubriek ‘Vragen die leven’ ging het onlangs over hardnekkige eierresten (NRC, 9 mei 2016, pag. 18). Als oplossing voor het probleem noemt de bioloog Nico van Schoot een behandeling met een wasmiddel met veel enzymen in koud water. Dit werkt prima, maar het nadeel is dat het veel tijd kost en dat de achterblijvende geurstoffen erg onprettig zijn bij de volgende maaltijd. Een heel simpele oplossing zonder deze nadelen is het gebruik van soda, in elke supermarkt voor weinig geld te koop. Voor alle zekerheid heb ik het experiment zoals beschreven in het genoemde artikeltje herhaald met een soda-oplossing. Een ruime eetlepel soda werd opgelost in ditmaal heet water. Het bord erin en na 15 minuten konden alle eierresten (zelfs de hele dikke) met een afwasborstel eenvoudig worden verwijderd. Een soda-oplossing werkt overigens ook geweldig tegen aangekoekte kaasresten op ovenschalen. Een met kaasresten vol gezette afwasborstel hoeft niet weggegooid te worden, want na 15 minuten in een soda-oplossing in heet water kunnen alle kaasresten eenvoudig weggespoeld worden. Het effect op thee- en koffieaanslag is ook verbazingwekkend. Wel goed naspoelen met schoon warm water en niet te lang met de blote handen in de oplossing komen want het breekt de eigen eiwitten ook af. Daarom is het ook uitstekend te gebruiken als ontsmettingsmiddel.

Naschrift Nico van Schoot:

Met chemie in combinatie met een hoge temperatuur (= veel energie), lukt het inderdaad ook. Het is wel een corrosieve oplossing, dus af te raden voor schalen van metaal.