Vier doden in Frankrijk door noodweer

Eerder werd nog een dodental van twee gemeld.

Het water in de Seine die door de Franse hoofdstad Parijs stroomt staat hoog.
Het water in de Seine die door de Franse hoofdstad Parijs stroomt staat hoog. Foto Bertrand Guay / AFP

Sinds het begin van de hevige regenbuien en overstromingen in Frankrijk zijn al zeker vier mensen overleden. Minstens 24 mensen raakten gewond. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls zaterdag laten weten, meldt persbureau AFP.

Eerder werd nog een dodental van twee gemeld. “Sinds het begin [van de zware regenval] hebben al 20.000 evacuaties plaatsgevonden”, waarvan 17.500 in de regio Île-de-France, aldus de regeringsleider. In heel Europa zijn sinds het losbarsten van de hoosbuien zeker zeventien doden gevallen.

Het water in de rivier de Seine, die door de Franse hoofdstad stroomt, bereikte afgelopen nacht met ruim zes meter het hoogste punt tot nu toe. Inmiddels lijkt het water weer iets te dalen. Musea zijn gesloten en werken aan plannen om kunstwerken te evacueren, mocht dit nodig zijn. Ook zijn veel metro- en tramlijnen uitgevallen.

Elders in Frankrijk kwam een deel van de A10 eerder deze week blank te staan. Huizen liepen onder water en de noodtoestand werd afgekondigd. Het slechte weer leidde ook tot overlast op de tennisbanen van Roland Garros. Voor het eerst in zestien jaar en pas voor de derde keer in de lange geschiedenis van het toernooi werd maandag de hele speeldag afgelast.

Elders in Europa

In Duitsland heeft het noodweer al aan zeker elf mensen het leven gekost. In België verdronk tot nu toe een persoon, in Roemenië lieten twee mensen het leven.

In Nederland worden vooral het zuiden en oosten van het land geteisterd door hevige regenval. Daarbij zijn tot nu toe nog geen slachtoffers gevallen. Wel werd zaterdag opnieuw door het KNMI code geel afgegeven voor het midden en zuiden van het land.