Touwtje

De Leopold II-tunnel is een belangrijke tunnel in België. Hij is 2,5 kilometer lang en ligt bij Brussel. Afgelopen woensdag moest deze tunnel in beide richtingen worden afgesloten. Want. De verlichting en de camerabewaking in de tunnel worden geregeld door middel van iets dat ‘telebeheer’ heet. En dat telebeheer wordt op zijn beurt dan weer bediend met een afstandsbediening. En die afstandsbediening was zoek. Dus moest de tunnel, uit veiligheidsoverwegingen, worden afgesloten. Er ontstond een file van Affligem (bekend van het bier) tot aan Brussel: twintig kilometer.

Het klinkt allemaal als het begin van een Belgenmop. Maar je kunt het ook zien als een viering van de menselijkheid die achter elk bedacht systeem zit. Hoe geautomatiseerd en anoniem je de wereld ook weet in te richten, uiteindelijk is er ergens een kamer waarin een man zit die waarschijnlijk Jef heet. Hij heeft gisteren tot laat in zijn eentje in de telebeheerkamer gezeten omdat zijn collega een burn-out heeft, en Jef moet het maar weer opvangen. Hij heeft daarover nog niet geklaagd, maar is wel met kleine daden van verzet begonnen. Hij heeft de afstandsbediening op zijn bureau gelegd en is ‘ruzzle’ gaan spelen terwijl hij eigenlijk naar de schermen had moeten kijken. Hij heeft een extra grote pizza besteld, en die, aan zijn bureau, helemaal alleen opgegeten. Na de pizza is hij moe geworden. Misschien is hij even weggedommeld.

Hij schrikt wakker als zijn bazin Greet binnenkomt. Hij probeert nog te doen alsof hij ‘even heel geconcentreerd bezig was’, maar er zit een vouw in zijn wang. Greet doet verbaasd, maar is heimelijk tevreden – ze is in haar hoofd bezig met ‘dossieropbouw’, zodat Jef op zeker moment afgevloeid kan worden. Ze kent namelijk mensen met meer hart, meer passie, voor telebeheer.

In een poging om gemotiveerd over te komen, begint Jef verwoed de telebeheerkamer op te ruimen. Snel even wat stapels maken van alle prints. Even het bureau schoonvegen. Oud papier op een stapel, pizzadoos erbij. Hup, meteen even naar de vuilstort.

De volgende dag is de afstandsbediening kwijt.