Volgende boek Tommy Wieringa niet bij De Bezige Bij

Wieringa gaat zijn volgende boek bij uitgever bij Robbert Ammerlaan van uitgeverij Hollands Diep uitgeven, naar verwachting in februari 2017.

Schrijver Tommy Wieringa.
Schrijver Tommy Wieringa. Foto ANP / Bart Maat

Het hing al even in de lucht dat De Bezige Bij niet ongeschonden uit de Abou Jahjah-rel zou komen. Succesauteur Tommy Wieringa geeft zijn volgende boek ergens anders uit, laat hij vandaag aan de Volkskrant weten. Het zal verschijnen bij Hollands Diep, de uitgeverij van Robbert Ammerlaan, die tot 2012 directeur-uitgever van De Bezige Bij was.

Dat is een klap voor De Bij: Wieringa is een van hun bestverkopende auteurs. Van zijn roman Joe Speedboot alleen al werden ruim 350.000 exemplaren verkocht. Wieringa:

“Het gaat echt maar om één boek. Ik heb gewoon een contract met de Bezige Bij voor mijn volgende roman.”

Reden om een volgend boek bij Hollands Diep uit te geven is de kwestie rondom Abou Jahjah, de rel die al enige maanden speelt omdat de uitgeverij besloten heeft diens Pleidooi voor radicalisering uit te geven. Op 13 mei schreef Wieringa in AD:

‘Er is in de wereld plaats genoeg waar Abou Jahjah zijn troebele denken kan openbaren; om dat bij De Bezige Bij te doen zou een interessante vergissing betekenen. Al zou ik hem tijdens de zomerborrel graag eens horen kouten over de triomf die hij zei te ervaren na de aanslagen op de Twin Towers en het diepe verdriet waarover hij schreef na de dood van Saddam Hussein.’

De Bezige Bij besloot zonder overleg de column niet door te plaatsen op de site van de uitgeverij, zoals ze afgelopen drie jaar wel deden. In plaats daarvan publiceerde De Bij een fragment uit Wieringa’s laatste boek Honorair kozak.

De keuze past binnen de strategie van De Bezige Bij om vooral te zwijgen over de kwestie rondom Abou Jahjah. Tommy Wieringa is de eerste auteur die daadwerkelijk consequenties heeft verbonden aan de keuze van De Bezige Bij om het boek van Abou Jahjah uit te geven.

De Bezige Bij verkeert momenteel in zwaar weer. De uitgeverij is bezig met een reorganisatie waardoor enkele werknemers al zijn ontslagen, en directeur-uitgever Henk Pröpper is met ziekteverlof. Hij wordt momenteel vervangen door Johan de Koning, tevens directeur-uitgever van A.W. Bruna. Daarnaast maakten afgelopen half jaar verschillende auteurs - Maartje Wortel, Walter van den Berg en Charlotte Mutsaers – uit onvrede met het uitgeefbeleid de overstap naar de nieuwe uitgeverij Das Mag.

Vorige week werd bekend dat Erik Lindner vertrok naar uitgeverij Van Oorschot. Lindners visie op De Bezige Bij was op Facebook onomwonden:

‘Van een uitgever waar in de hal auteurs oefenen voor hun toekomstige postzegels, naar een uitgever met manuscripten en boeken op de trap. I am sorry to leave and am happy to go.’

In de Volkskrant merkte Wieringa op dat hij bij De Bezige Bij momenteel het enthousiasme en de levenslust mist, die hij bij Ammerlaan wel vindt. Zijn boek moet in februari 2017 verschijnen bij Hollands Diep. De Bezige Bij was vandaag onbereikbaar voor commentaar.