... tegen dodelijke driepunters Curry

Stephen Curry (28) werd nooit gezien als de topspeler die hij nu is. Hij is verdedigers bijna altijd een stap voor.

Stephen Curry doet een ‘reverse layup’ in de wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder.
Stephen Curry doet een ‘reverse layup’ in de wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder. Foto Thearon W. Henderson/Getty

In de zomer van 2005 speelt ene Stephen Curry – dan zeventien jaar – een selectiewedstrijd mee bij Davidson College, in de staat North Carolina. Doel: analyseren of hij een speler met potentie is voor het collegeteam. Matt McKillop speelde mee in dat duel. „Hij was goed voor zijn leeftijd, maar ik zag in hem niet de toekomstige meest waardevolle speler van de NBA”, vertelt McKillop per telefoon.

De scepsis is er altijd geweest, coaches en scouts zagen het niet in Curry zitten. Hij was relatief klein voor een basketballer en het ontbrak hem aan een atletisch, krachtig lichaam – gewenst bij een fysieke sport als basketbal.

De vader van Matt McKillop, Bob, is de ervaren coach van Davidson College en ziet elf jaar geleden het talent van Curry: de oog-handcoördinatie, de balvaardigheid, het inzicht. Hij legt hem vast, geeft hem het vertrouwen en Curry groeit uit tot een van de meest beloftevolle spelers van het Amerikaanse collegebasketbal.

Matt McKillop maakte Curry in zijn laatste collegejaar in 2009 opnieuw mee, dan in zijn rol als assistent-coach van Davidson College. „Hij was speciaal en kon bij iedere training iets doen waarvan je dacht: wauw, wat is dit?”

Na dat seizoen stapt Curry over naar de NBA, naar de Golden State Warriors, een club die lang een anoniem bestaan leed. Met de komst van Curry transformeerde de club gaandeweg in een kampioensploeg, vorig jaar werd de eerste titel na veertig jaar behaald. Nu lonkt de tweede titel op rij, na een recordaantal van 73 overwinningen in het reguliere seizoen – één meer dan de legendarische Chicago Bulls van Michael Jordan in 1996.

Curry (28) dirigeert zijn ploeg met zijn dodelijke wapen, het driepuntsschot. Hij zorgt met de afstandsschoten voor een revolutie in het basketbal – zo ongekend veel scoort hij van buiten de driepuntlijn. „Hij schiet heel snel, met een hoge boog, daardoor is hij moeilijk te blokkeren”, zegt de Nederlandse collegespeler Olaf Schaftenaar, liefhebber van Curry.

Curry is slechts 1 meter 91 lang, maar door zijn handelingssnelheid is hij verdedigers bijna altijd een stap voor. Schaftenaar: „Hij heeft een fractie van een seconde nodig om de bal los te laten richting basket. Dat is niet te verdedigen.” In het reguliere seizoen was Curry goed voor 402 driepunters, een record. Toeschouwers komen speciaal eerder naar wedstrijden om het warmgooien van Curry te kunnen zien, vertelt McKillop.

Unaniem werd Curry dit seizoen gekozen tot meest waardevolle speler, nooit eerder gebeurde dat. Het is de rust en kalmte waarmee Curry zijn schoten lost die indruk maakt, volledig in balans – het lijkt vanzelf te gaan. „De manier waarop hij speelt is zo onmenselijk, alsof het te makkelijk is op sommige momenten”, zegt de Nederlandse international Worthy de Jong, die op dezelfde datum is geboren als Curry.

„De dingen die hij doet, het is voor deze generatie iets wat nog niet eerder gedaan is”, zegt De Jong. „Je kan veel spelers vergelijken met Michael Jordan en Magic Johnson. Ik weet niet wie je kan vergelijken met Stephen Curry.”