Ook nog bespot om ‘pannenkoekspelling’

Voor de Taalunie eindigde de week zoals die begon: met zware kritiek op de organisatie. De Taalunie, die Het Groene Boekje uitgeeft, kreeg te horen van een onderzoekscommissie dat zij „ondoordacht” bezuinigde en te veel uitgeeft aan personeel.

Vrijdag kwam daar de afscheidsrede van de Nijmeegse hoogleraar Nederlandse taalkunde Anneke Neijt bij. Zij hekelde de spellingsactiviteiten van de Taalunie. Mikpunt was onder meer de zonder fatsoenlijke afstemming met experts ingevoerde tussen-n, in 1995. „Voor die tijd bakten we pannekoeken, daarna pannenkoeken.” Een nog altijd onbegrijpelijke ingreep, vindt Neijt, zelf ex-lid van de spellingscommissie van de Taalunie. Spottend sprak ze over „de pannenkoekspelling van de Taalunie”.

Haar grootste ergernis is dat de Taalunie „de enige instantie [is] die zich met de spelling mag bemoeien”. Alleen boeken waarin de officiële spelling van de Taalunie wordt gehanteerd, kunnen het keurmerk krijgen en dat is nodig voor boeken die met overheidssubsidie worden aangeschaft, zoals schoolboeken.”

Correcties & Aanvullingen

In het bericht Ook nog bespot om ‘pannenkoekspelling’ (nrc.next 4 juni, p. 2) is de reactie van de Taalunie weggevallen. Emeritus hoogleraar Nederlandse taalkunde Anneke Neijt verwijt de Taalunie oneigenlijk keurmerkgebruik. Volgens haar krijgen alleen boeken met officiële spelling het keurmerk, nodig voor boeken die met subsidie worden gekocht, zoals schoolboeken. Onjuist, stelt de Taalunie. De officiële spelling in Nederland en Vlaanderen wordt op voorspraak van de Taalunie voorgeschreven voor overheid en onderwijs. „Maar dat houdt voor schoolboeken geen enkele verplichting in het keurmerk te gebruiken.” Het geeft gebruikers wel de zekerheid dat de officiële spelling is gevolgd, zegt de Taalunie.