Syrisch leger trekt provincie Raqqa binnen

In Raqqa ligt de de facto hoofdstad van het door IS uitgeroepen “kalifaat”.

Archieffoto uit 2014. Een man loopt langs een zwaar gehavende moskee in Raqqa na aanvallen van het Syrische leger.
Archieffoto uit 2014. Een man loopt langs een zwaar gehavende moskee in Raqqa na aanvallen van het Syrische leger. Foto Nour Fourat / Reuters

Het Syrische leger is de provincie Raqqa, waar terreurgroep Islamitische Staat zijn basis heeft, binnengetrokken. De troepen van president Assad ontvangen hierbij steun van de Russische luchtmacht. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag laten weten, meldt Reuters.

Het is de eerste keer in bijna twee jaar dat het Syrische leger voet zet in Raqqa, dat bijna geheel in handen is van IS. De militaire operatie is er in de eerste plaats op gericht om de stad Tabqa, gelegen aan de Eufraat, te veroveren.

Een dag eerder namen Russische straaljagers door IS bezette gebieden in het oosten van de provincie Hama onder vuur. Dat gebied grenst aan Raqqa. Na de bombardementen rukte het Syrische leger op naar de grens van Raqqa en trok de regio binnen.

Kalifaat

De gelijknamige hoofdstad van de provincie Raqqa wordt door IS beschouwd als hun hoofdstad in Syrië. De stad is sinds 2013 in handen van de terreurgroep. Samen met het Iraakse Mosul is Raqqa de belangrijkste stad die onder IS-gezag staat. Beide steden zijn ook het ultieme doelwit van de partijen die het zelfgeproclameerde kalifaat van de groep willen vernietigen.

De opmars is de tweede grote aanval op het “kalifaat” binnen enkele dagen. In Irak is het leger begonnen met de bestorming van de stad Falluja, die eveneens sinds 2014 door IS bezet is. Bagdad wordt hierbij gesteund door de door de VS geleide alliantie tegen Islamitische Staat.