Zwitsers stemmen over invoering van basisinkomen

De Zwitsers spreken zich zondag uit over de vraag of inwoners van het land ook ruim 2.200 euro per maand moeten krijgen voor nietsdoen. Ze bepalen dan in een referendum of voor iedereen een basisinkomen moet worden ingevoerd. Dat zou in de plaats komen van verschillende sociale uitkeringen.

De initiatiefnemers hebben geen bedrag aan hun plan gehangen, maar wel een suggestie gedaan: 2.500 Zwitserse frank (2.257 euro) per volwassene en een kwart daarvan per kind.

Dat klinkt als een mooi bedrag. Maar in Zwitserland, een van de duurste landen ter wereld, kom je er amper mee boven de armoedegrens, doorgaans vastgesteld op 60 procent van het gemiddelde reëel besteedbaar inkomen.

Het referendum haalt waarschijnlijk geen meerderheid. Uit peilingen blijkt dat zo’n 70 procent tegen de invoering van een basisinkomen is.

In Zwitserland, een directie democratie, worden jaarlijks meerdere referenda gehouden. De volksraadpleging over een basisinkomen werd georganiseerd nadat de vereiste 100.000 handtekeningen ervoor waren opgehaald.

Het idee van een basisinkomen voor iedereen is ook in andere landen onderwerp van debat, zoals in Canada, Nederland en Finland. In Finland is vorig jaar een eerste onderzoek naar de haalbaarheid ervan begonnen.

Volgens de initiatiefnemers van het Zwitserse referendum is het bedrag van ruim 2.200 euro dat zij hebben genoemd genoeg voor een „fatsoenlijk bestaan.” Dat zou op jaarbasis 27.000 euro zijn – nét boven de armoedegrens.

Grofweg één op de acht inwoners van Zwitserland zitten onder die grens, volgens het Zwitserse statistiekbureau. (Bloomberg)