Polen rekruteert voor verdedigingsmacht tegen Rusland

Dit jaar wordt begonnen met het rekruteren van 35.000 mensen voor een paramilitaire verdedigingsmacht.

In de bossen bij het Poolse Minsk Mazowiecki bereidt de paramilitaire groep SJS Strzelec (Schuttersvereniging) zich voor op de verdediging van het vaderland.
In de bossen bij het Poolse Minsk Mazowiecki bereidt de paramilitaire groep SJS Strzelec (Schuttersvereniging) zich voor op de verdediging van het vaderland. Foto Reuters

Polen begint dit jaar met het rekruteren van 35.000 mensen voor een paramilitaire verdedigingsmacht, die bijkomende bescherming moet bieden tegen het gevreesde buurland Rusland. Vanaf september kunnen burgers zich aanmelden bij een nieuw Territoriale Verdedigingsleger dat hen jaarlijks dertig dagen militaire training zal geven, zo kondigde de Pools minister van defensie Antoni Macierewicz deze week aan. In 2019 wil de nationaal-conservatieve regering van Recht en Rechtvaardigheid (PiS) beschikken over 17 brigades, bestaande uit nieuwe vrijwilligers en huidige reservisten.

De heroprichting van een macht die de binnenlandse veiligheid verzekert – Polen had in het verleden al gelijkaardige eenheden – is nodig, verklaarde Macierewicz bij ondertekening van de conceptnota in april. Polen wordt namelijk „bedreigd door de acties van onze noordoostelijke buur Rusland, die geen geheim maakt van zijn agressieve intenties en die sinds 2008 systematisch actie onderneemt om de vredevolle orde in Europa te destabiliseren”.

Bovendien, verklaarde hij, moet het initiatief helpen bij het „herstellen van de plaats van patriottisme en patriottische opvoeding in ons maatschappelijke leven”. Al had ook de vorige centrum-rechtse regering al forse stappen in dezelfde richting gezet. Na de Russische interventies in Oekraïne, kondigde ze in 2015 aan dat elke burger die dat wilde zich kon aanmelden voor militaire training. Een idee dat op veel bijval kan rekenen onder de duizenden Polen die in hun vrije tijd aan gevechtstraining doen in paramilitaire clubs.

Warschau rekent niet alleen op vrijwilligers. Defensieminister Macierewicz beloofde 130 miljard zloty (29,6 miljard euro) te besteden aan de modernisering van het Poolse leger, dat bovendien met de helft zou uitbreiden. Nu reeds is Polen slechts een van de vijf NAVO-landen die de doelstelling haalt binnen het transatlantische militaire bondgenootschap om meer dan twee procent van het bruto binnenlands product te besteden aan defensie.

Cruciaal in de strategie van Warschau is de ambitie om een permanente NAVO-troepenmacht te verankeren op Poolse bodem. Om provocatie te vermijden, houdt de NAVO, die in juli een top houdt in Warschau, het voorlopig bij een doorlopende ‘roterende’ aanwezigheid van eenheden uit verschillende landen. Die aanwezigheid wil het wel opschroeven met vier bataljons – zo’n 4.000 troepen – in Polen en de Baltische staten, maakte Macierewicz deze week bekend na een ontmoeting met NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Een vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken noemde dit al „een erg gevaarlijke opbouw van een gewapende macht behoorlijk dicht bij onze grenzen”.