Pedoseks? Nee, zegt Demmink

Goedgemutst en met laconieke stelligheid heeft Joris Demmink vrijdag in een getuigenverhoor voor de Amsterdamse rechtbank alle beschuldigingen over seksuele contacten met minderjarige jongens weersproken. De 68-jarige man, die tien jaar lang de hoogste ambtelijke baas is geweest op het ministerie van veiligheid en justitie, ontkende onder ede ook in 1988 orale seks te hebben gehad met jongensprostitué Bart van Well.

In een civiele procedure hoopt Van Well bewijs te verzamelen om aan te tonen dat in de jaren tachtig niet werd opgetreden tegen kinderbordelen. Hij zegt daar te hebben gewerkt. Van Well zou in 1988 op de achterbank van een dienstauto een man hebben gepijpt die Joris heette. Vijftien jaar later zegt hij te hebben ontdekt dat dit Demmink moet zijn geweest.

De gepensioneerde topambtenaar ontkende dat. Op bijna alle gesloten vragen van advocaat Martin de Witte – raadsman van Van Well – antwoordde hij kortaf met nee. Demmink zei één keer in zijn leven een Haagse homosauna te hebben bezocht maar in een jongensbordeel was hij naar eigen zeggen nooit geweest.

Het verhoor werd bijgewoond door tientallen actievoerders die vaak al jarenlang vooral via internet Demmink beschuldigen van pedoseksuele activiteiten. In de zaal zat een vrouw met een roze luier en een slabbetje met de tekst: don’t fuck with me.

Na afloop van het verhoor moesten parketwachten Demmink vergezellen naar zijn auto terwijl een woedende meute hem belaagde. „Kindermoordenaar’’, schreeuwde Bart van Well tot twee keer toe. Ik moest me even laten gaan, vertelde hij omstanders nadat Demmink in zijn auto met chauffeur was gestapt. „Straks hoor je me dit wel op televisie roepen.’’