Paus: bisschoppen die misbruik niet melden ontslaan

De paus vaardigde een decreet uit dat ontslag van bisschoppen die misbruik niet melden mogelijk maakt.

Een Haarlems kinderkoor zingt voor paus Franciscus.
Een Haarlems kinderkoor zingt voor paus Franciscus. Foto Marisa Beretta / ANP

Paus Franciscus heeft een nieuwe wet doorgevoerd die het mogelijk maakt om bisschoppen te ontslaan die signalen van seksueel misbruik niet doorgeven. Dat meldt persbureau AP. Volgens het kerkhoofd hebben geestelijken de plicht om gelovigen te beschermen tegen pedofielen.

Met het zaterdag uitgevaardigde decreet komt Franciscus tegemoet aan een lang gekoesterde wens van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke kerk. Zij hebben bisschoppen er herhaaldelijk van beschuldigd misbruikzaken niet te melden en verborgen proberen te houden. Geestelijken die zich schuldig maken aan misbruik worden vaak overgeplaatst naar een andere parochie in plaats van ontslagen of aangegeven bij de politie.

Kerkelijk recht

Franciscus laat weten dat er binnen het huidig kerkelijk recht al plaats is om bisschoppen te ontslaan voor “ernstige redenen”. Het kerkhoofd zegt echter specifiek duidelijk te willen maken dat nalatigheid, en nalatigheid in zaken omtrent seksueel misbruik in het bijzonder, een bisschop zijn baan kan kosten.

Bisschoppen “moeten een zekere vlijt aan de dag leggen om de zwakste leden van hun kudde te beschermen”, schreef Franciscus. Wereldwijd zijn gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw tienduizenden kinderen door katholieke geestelijken gebruikt. Het exacte aantal slachtoffers is nog altijd niet bekend. In Nederland is tot nu toe in zo’n zevenhonderd zaken schadevergoeding aan slachtoffers uitgekeerd door de kerk.