Orgaanhandelnetwerk opgerold in ziekenhuis India

Beelden van de arrestatie van vermeende orgaanhandelaars in New Delhi.
Beelden van de arrestatie van vermeende orgaanhandelaars in New Delhi. Foto screenshot YouTube / Ze News

De Indiase politie heeft een illegaal orgaanhandelnetwerk opgerold in een van de meest gerenommeerde privéziekenhuizen in hoofdstad New Delhi. Daarbij werden vijf mensen gearresteerd.

Daaronder bevinden zich twee medewerkers van het Apollo Hospital, meldt de BBC. Het vijftal zou arme mensen gedwongen hebben om hun nieren af te staan voor een kleine zevenduizend euro. Deze organen werden dan weer doorverkocht voor veel grotere bedragen. Een chronisch tekort aan organen voor medische transplantaties heeft er in India voor gezorgd dat er een lucratieve zwarte markt voor is ontstaan.

Het ziekenhuis laat in een verklaring weten zelf ook het slachtoffer te zijn in deze zaak en dat betrokken artsen misleid zouden zijn mee te werken, meldt The Times of India. Volgens de instantie dacht het personeel dat de patiënten de organen doneerden aan zieke familieleden. Het Apollo ziekenhuis benadrukt dat het volledig zal meewerken met het onderzoek naar de illegale orgaanhandel.

“The police in their investigation have identified secretarial staff of some doctors, who have been accused of being involved in the alleged racket. We reiterate that these are not employees of the hospital. While all due precautions were conducted, fake and forged documents were used for this racket with a criminal intent. The hospital has been a victim of a well-orchestrated operation to cheat patients and the hospital. We urge the police to take the strictest action against all those involved. This matter is of grave concern and our teams are extending all support to the police,”