Oprichter en senator Jan Nagel gaat 50Plus opnieuw leiden

Nagel kreeg 112 stemmen, zijn rivaal Zoetelief 70.

Archieffoto van Jan Nagel uit 2014.
Archieffoto van Jan Nagel uit 2014. Foto Martijn Beekman / ANP

De leiding van ouderenpartij 50Plus heeft deze zaterdag niets aan het toeval overgelaten. Op elk stoeltje in de Utrechtse congreszaal ligt een flyer waarop de verdiensten van partij-oprichter Jan Nagel breed worden uitgemeten. Hij moet de nieuwe voorzitter worden die de partij succesvol door de verkiezingen van volgend jaar gaat loodsen.

„Kies voor 10-0. Kies voor Jan Nagel”.

De bijna 77-jarige raspoliticus kent – volgens punt 1 – niet alleen de partij „door en door”. Ook zal hij – punt 10 – niet „weggetikt worden in debatten met andere geroutineerde partijvoorzitters”.

Nul punten zijn er volgens de flyer blijkbaar weggelegd voor de andere kandidaat, Jan Zoetelief uit Bemmel. Tweede Kamerlid Henk Krol noemt de Gelderse bestuurder in een toelichting zo goed dat „hij hem meer tijd gunt” om zijn kwaliteiten tot wasdom te laten komen. Het aanbod van Nagel om eerst stage te komen lopen en het na één jaar over te nemen heeft oud- PvdA’er Zoetelief naast zich neergelegd. Aan „zo’n constructie à la Poetin-Medvedev” heeft hij geen behoefte. Zoetelief (59) wil voor meer inspraak in de partij zorgen. En voor vernieuwing. „70 procent van de leden is 70 plus”, zegt hij. „De categorie daaronder moeten we nu gaan winnen.” En dat vraagt om een jongere voorzitter, is de impliciete boodschap.

Het hoofdbestuur van 50Plus krijgt desondanks zijn zin. Eerst verlenen de bijna 200 stemgerechtigde leden de benodigde dispensatie: Nagel, eerder met een onderbreking van 2009 tot en met 2014 voorzitter, is lid van de Eerste Kamer en mag volgens de statuten eigenlijk geen zitting nemen in het hoofdbestuur. Vervolgens wordt de Hilversumse bestuurder voor één jaar tot voorzitter gekozen: hij krijgt 112 stemmen, zijn rivaal nog altijd 70. In de zaal wordt gemord, maar ondanks de onvrede bij sommige sprekers sluiten de rijen zich. Zoetelief neemt zijn verlies. „Het is democratisch gegaan voor zover het democratisch kan gaan binnen een partij”, zegt hij. Even later wordt hij wel in het hoofdbestuur gekozen.

Verkiezingen

Samen met de vermoedelijke lijsttrekker Henk Krol in 2017 moet het nieuwe partijbestuur van 50Plus een potentiële regeringspartij maken. En dat is volgens Nagel minder ver weg dan het lijkt. Tussen de acht en twaalf zetels is het streven bij de komende verkiezing en met de versnippering in de Tweede Kamer kom je dan al snel in beeld voor een coalitie. „De ChristenUnie mocht in 2007 met zes zetels zelfs de vice-premier leveren”, roept Nagel in herinnering. En 50Plus staat in de meeste peilingen op zes zetels, een (virtuele) verdriedubbeling van het vorige resultaat.

Inzet bij een eventuele formatie is voor Krol grotendeels duidelijk. „In elk geval de AOW-leeftijd weer terug naar 65 jaar, een einde aan het korten van de pensioenen en stoppen met de marktwerking in de zorg.”