Vijf atleten, twee judoka’s, twee zwemmers en een marathonloper als vluchteling naar Rio

Tien vluchtelingen kunnen in augustus deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) presenteerde vrijdag het eerste vluchtelingenteam, dat onder de olympische vlag zal meedoen. Het gaat om vijf atleten uit Zuid-Sudan, twee judoka’s uit Congo, twee Syrische zwemmers en een marathonloper uit Ethiopië. De voormalige Keniaanse topatlete Tegla Loroupe fungeert als ‘chef de mission’ van het vluchtelingenteam. De Verenigde Naties namen vorig jaar een resolutie aan die was ingediend door het IOC, waardoor sporters met een vluchtelingenstatus toch kunnen deelnemen aan de Spelen. IOC-voorzitter Thomas Bach: „We bieden hun een huis aan in het olympisch dorp. Als symbool van hoop voor alle vluchtelingen ter wereld.” (ANP)