Meer dan dertig doden bij aanval Boko Haram in Niger

Still van een video van Boko Haram vlak na de ontvoering van 219 Nigeriaanse schoolmeisjes in 2014. Foto via AP
Still van een video van Boko Haram vlak na de ontvoering van 219 Nigeriaanse schoolmeisjes in 2014. Foto via AP Foto via AP

In Niger kwamen tweeëndertig soldaten om het leven tijdens gevechten met Boko Haram. Honderden aanvallers zouden vrijdagnacht een militaire post in het zuidoostelijke dorp Bosso, bij de Nigeriaanse grens hebben overvallen en overrompeld.

Dat meldt minister van Defensie Karidio Mahamadou aan de BBC. Onder de doden bevinden zich dertig soldaten uit Niger en twee uit Nigeria. Overheidstroepen uit Niger voerden vanochtend een tegenaanval uit om Bosso terug te veroveren. Hierbij vielen volgens de autoriteiten veel slachtoffers “aan de kant van de vijand”. Boko Haram wilde niet reageren op het bericht van de tegenaanval.

De president van Niger Mahamadou Issoufou wordt door westerse landen geprezen voor het verenigen van zijn buurlanden in de strijd tegen Boko Haram. In maart werden nog zes van zijn soldaten vermoord bij een hinderlaag in het zuidoosten van het land.

Sinds 2009 kostte de terreur van - het zeven jaar eerder opgerichte - Boko Haram tienduizenden mensen het leven en raakten miljoenen anderen ontheemd in de regio. Uit een recentelijk Human Rights Watch-rapport blijkt dat een hele generatie kinderen in Nigeria verstoken is geraakt van scholing. Dat was een van de oorspronkelijke doelen van Boko Haram, die streeft naar de vestiging van een islamitisch-fundamentalistische staat in het noorden van Nigeria. De naam van de groep vertaalt naar: westerse educatie is verboden.

Boko Haram verwierf wereldwijde beruchtheid na de ontvoering van 276 schoolmeisjes in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Hoewel sommigen konden ontkomen, bleven 219 vermist. Een van de meisjes werd vorige maand teruggevonden.