Haasje-over publieksprijswinnaar thema ‘Lente’

Winnaar publieksprijs Robert-Jan Asselbergs, Rammelende hazen
Winnaar publieksprijs Robert-Jan Asselbergs, Rammelende hazen Robert-Jan Asselbergs

“Als ik rammelende hazen zie, is het voor mij een teken dat het voorjaar eraan komt”, zegt Robert-Jan Asselbergs (43) uit Halsteren (NB). De hobbyfotograaf is de publieksprijswinnaar van de NRC Fotowedstrijd van mei 2016, met als thema ‘Lente’.

Als het even kan trekt Asselbergs de polder of de Biesbosch in om er het wild te fotograferen. “Vanaf februari richt ik me helemaal op de hazen. In maart is het hoogtepunt. Vooral na een koude nacht gevolgd door een ochtend met zon, dan heb je de meeste kans om ze te zien. Dan rammelen ze eigenlijk de hele dag door.”

Liever dieren dan mensen

Deze foto was een lucky shot. Het was rotweer, maar ik ben toch maar op pad gegaan. Ineens zag ik ze: een groepje van een stuk of zeven, acht hazen bij elkaar die een hoop drukte maakten. Een wedstrijdje om te kijken wie het vrouwtje mocht bestijgen. Ik ben plat op mijn buik gaan liggen en ineens renden ze vlak voor me langs. Ze zagen me niet, want ik draag een camouflagepak. Ze zien sowieso niks, want als ze aan het rammelen zijn, hebben ze alleen maar oog voor elkaar. Ja, en dan druk je af. Maar het gaat allemaal zo snel, pas op mijn scherm zag ik wat ik gemaakt had.”

Asselbergs fotografeert fazanten, patrijzen, ganzen, vossen en nog het allerliefst reeën. Maar eigenlijk zijn alle dieren beter dan mensen. “Bij dieren kan ik zelf beslissen of de foto goed is of niet, die geven minder commentaar.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand juni is Naakt.