Goedkope stroom voortaan makkelijker Nederland binnen

Het transport van stroom over de grenzen naar Nederland wordt efficiënter. De verwachting is dat stroom daarmee goedkoper wordt.

Goedkope Duitse stroom kan nog gemakkelijker de Nederlandse markt bereiken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft netbeheerder Tennet toestemming gegeven om de transportcapaciteit over de grenzen efficiënter te gebruiken. Verwacht wordt dat dat zal leiden tot lagere stroomprijzen in Nederland.

In Duitsland wordt steeds meer stroom duurzaam opgewekt. Op dagen dat de zon schijnt en de wind flink waait, leveren de zonnepanelen en windmolens zelfs zoveel stroom dat de Duitse stroom tegen negatieve prijzen over de grenzen wordt aangeboden.

Zolang er geen systeem bestaat voor grootschalige opslag van stroom, is dat de enige manier om te voorkomen dat het Duitse netwerk door een teveel aan stroom uit elkaar klapt.

De manier waarop de stroom over de grens naar Nederland werd gebracht, stond echter niet toe dat de capaciteit maximaal kon worden benut. Met de introductie door Tennet van een „flow-based marktkoppeling”, en de goedkeuring daarvan door de ACM, is dat nu wel het geval. Daardoor kan er vaker gebruik kan worden gemaakt van de goedkope Duitse stroom.

Vrijdag werd bekend dat ook de handel in elektriciteit tussen Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland simpeler wordt. De beurzen in de verschillende landen waar stroom tegen dagprijzen wordt verhandeld, gaan hetzelfde systeem gebruiken. Nederland en België haken daarmee aan bij het al bestaande onderlinge handelssysteem tussen Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

De koppelingen tussen de verschillende landen en de verdere integratie van de stroommarkten, is cruciaal voor de leveringszekerheid tegen zo laag mogelijke prijzen.