FIFA-trio gaf zichzelf 71 miljoen

Een nieuwe episode in het toch al zo omvangrijke corruptieschandaal bij wereldvoetbalbond FIFA: zelfverrijking. Ex-voorzitter Sepp Blatter, voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke en voormalig financieel directeur Markus Kattner hebben zichzelf en elkaar de voorbije vijf jaar ruim 71 miljoen euro uitgekeerd. Dat blijkt uit intern onderzoek van de FIFA dat vrijdag bekend werd gemaakt. Het ging jaarlijks om zeer forse salarisverhogingen, WK-premies en andere bonussen die niet overeenkwamen met de cijfers in de officiële stukken.

De FIFA heeft de resultaten van het interne onderzoek aan het Openbaar Ministerie in Zwitserland overhandigd. Ook zal de bond de Amerikaanse justitie op de hoogte stellen. Beide instanties doen al sinds september vorig jaar onderzoek naar de malversaties bij de FIFA.

Voorafgaand aan de onthullingen deed de Zwitserse justitie op donderdag huiszoeking op het hoofdkwartier van de voetbalbond. Het trio stond al langer onder verdenking van verduistering, corruptie en misbruik van vertrouwen. Sepp Blatter werd in december vorig jaar al voor zes jaar geschorst bij de FIFA wegens een onrechtmatige betaling van 1,8 miljoen euro aan toenmalig UEFA-voorziter Michel Platini, een transactie die Kattner vorige week nog zijn baan bij de FIFA kostte. Hij zou de betaling geregeld hebben en werd op straat gezet vanwege ‘schending van afspraken’. Valcke werd in februari voor twaalf jaar geschorst. Blatter liet vrijdag via zijn advocaat weten dat de salarisverhogingen hoorden bij zijn topfunctie.