Blatter verrijkte zich stiekem met vele miljoenen

De voormalige FIFA-topmannen Sepp Blatter, Jérôme Valcke en Markus Kattner hebben zichzelf in vijf jaar salarisverhogingen en bonussen toegekend die samen goed zijn voor 80 miljoen dollar (71 miljoen euro), zo meldt persbureau AP. Volgens advocaten van de FIFA was sprake van een gecoördineerde werkwijze bij het drietal, dat vanwege een omkoping- en corruptieschandaal eerder al bij de wereldvoetbalbond moest opstappen. De toeslagen kwamen niet overeen met de cijfers in de officiële stukken. Volgens de FIFA lijken de betalingen daarom in strijd met het Zwitserse recht. De bewijsstukken worden overhandigd aan de Amerikaanse en Zwitserse aanklagers die de corruptie binnen de wereldvoetbalbond onderzoeken. Het nieuws over zelfverrijking van de drie komt naar buiten, nadat de Zwitserse justitie donderdag opnieuw het hoofdkantoor van FIFA in Zürich doorzocht. Intussen dreigt voor Blatters opvolger Gianni Infantino schorsing van negentig dagen, omdat hij een medewerker zou hebben opgedragen geluidsopnames van een besloten vergadering in Mexico te wissen, meldt de Duitse krant Die Welt. Dat is tegen de regels. (NRC)