Opinie

De taxichauffeur voorspelt: we blijven

De Londense taxichauffeur Brian Kelly houdt onder zijn klanten een poll. Van zijn 735 klanten wil een ruime meerderheid in de EU blijven.

Brian Kelly foto manuel vasquez
Brian Kelly foto manuel vasquez

Meer dan vijfentwintig jaar rijd ik nu in een Londense taxi en natuurlijk praat ik met mijn klanten in de ware traditie van een taxichauffeur over elk onderwerp onder de zon.

Sinds zeven weken richt ik mijn aandacht op het Grote Brexit-debat. Via een peiling onder de stemgerechtigden in mijn taxi hoop ik een idee van de stemming in het land te krijgen. Wat begon als een grapje, is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke steekproef onder 735 mensen – met nog bijna drie weken te gaan.

‘In/uit/weet nog niet’ is het enige dat ik vraag. Ik kreeg van mijn klanten lessen in in geschiedenis, economie, de voors en tegens van migratie, immigratie, vrijhandel, het TTIP-verdrag, fiscale en politieke integratie, het belang van tijdzones en – ja, u raadt het al – rechte bananen.

Tot nu toe is de stand: 55 procent in, 21 procent uit en 24 procent weet nog niet. Een ruime meerderheid wil dus blijven, te meer daar de meesten die het nog niet weten waarschijnlijk toch ‘in’ zullen kiezen.

Dit stempatroon is vanaf dag één constant gebleven. Uitgesplitst ziet het er ongeveer zo uit: wie onder de 30 is, stemt in, wie boven 60 is, is een uit-stemmer. Op het platteland ben je een uit-stemmer, behalve in het zuidwesten waar oudere conservatieven en jonge ‘liberals’ wonen en waar je in of uit kunt zijn, evenals in Noord-Ierland. In Schotland ben je een in-stemmer, en als grote-stadsbewoner behoor je ook tot de in-stemmers. Van klanten uit het bedrijfsleven wil 85 procent in de EU blijven.

Sommige klanten hebben geprobeerd mijn peiling onderuit te halen door te zeggen dat mensen die zich een taxi kunnen veroorloven niet representatief zijn voor ons land. Daar stel ik tegenover dat mensen die zich een taxi kunnen veroorloven, eerder een baan hebben en in het bedrijfsleven werkzaam zijn, en daarom ook vaker daadwerkelijk zullen gaan stemmen.

De grootste zorgen zijn voor bijna al mijn ondervraagden dezelfde. Immigratie, veiligheid, bureaucratie, overmatige regelgeving en het gevoel te moeten doen wat ongekozen ambtenaren zeggen. De dagelijkse contributie van 53 miljoen pond, de zakkenvullerij, de druk op de lonen en het gebrek aan transparantie. Reëel of ingebeeld, dit zijn de zorgen die de kiezers bezighouden.

Migratie of immigratie – ik weet niet of iemand nog het verschil kent – blijft de meest omstreden kwestie buiten de grote steden. Inwoners van kleinere plaatsen zeggen dat zij worden overspoeld door immigranten – voor hen verandert hun omgeving snel en overweldigend en ontstaat er druk op voorzieningen als ziekenhuizen en scholen. Door vóór een vertrek uit de EU te stemmen, denken sommigen meer zeggenschap te zullen krijgen over de aantallen mensen die hier naartoe willen komen.

Beide partijen in de campagne stoken het vuurtje op: onder leiding van de voormalig burgemeester van Londen, Boris Johnson, rijden de Brexiteers het hele land door, in een bus van Duitse makelij, met Churchilliaanse kreten over vrijheid en hoe Groot-Brittannië, bevrijd van de bureaucratie, tot nieuwe economische hoogten zal stijgen en iedereen in de welvaart zal delen. De regering daarentegen praat over financiële rampspoed, een plaag waarbij het pond in waarde keldert, de rente stijgt, de huizenprijzen dalen, de voedselprijzen oplopen en Europa door oorlog wordt geteisterd. Angst werkt in de politiek.

Ik krijg van klanten niet de indruk dat ze die extreme beweringen van weerskanten geloven, maar de meesten zijn van nature conservatief en zullen daar denk ik ook naar stemmen. Omdat de onzekerheid te groot zal zijn om te verdragen, zal – behoudens een enorme ramp tussen nu en 23 juni – de neiging overheersen alles bij het oude te laten. Better the devil you know, than the devil you don't know.

Op 23 juni zullen we ook precies weten hoe representatief deze taxipeiling was. Klopt deze, dan lijkt een scheiding onwaarschijnlijk en zal ons soms moeizame huwelijk met het vasteland wel standhouden.

Taxichauffeur Brian Kelly, oud-burgemeester Boris Johnson en Europakenner Caroline de Gruyter over een wegwerp-Europa