De explosieve kracht van LeBron...

LeBron James (31), The Chosen One, zette het basketbal naar zijn hand. Smetje: hij heeft ‘pas’ twee titels gewonnen.

LeBron James, 2 meter 3 lang en 113 kilo zwaar, scoort tegen de Brooklyn Nets.
LeBron James, 2 meter 3 lang en 113 kilo zwaar, scoort tegen de Brooklyn Nets. Foto Al Bello/Getty

Het geboortecertificaat van LeBron Raymone James vermeldt: geboren op 30 december 1984 in het Akron City Hospital in Ohio. Alleen zijn moeders naam wordt genoemd, Gloria James. Haar leeftijd ten tijde van de bevalling: zestien. De naam van LeBrons vader, Anthony McClelland, wordt niet gegeven, hij vertrok toen Gloria zwanger was.

Het geboortecertificaat van Wardell Stephen Curry II: geboren op 14 maart 1988 in het Akron City Hospital. Moeder Sonya, 21 jaar op het moment van de bevalling. En vader Dell wordt vermeld, destijds actief in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie .

Eén ziekenhuis, geboortegrond voor de twee beste basketballers van dit moment. Ze treffen elkaar nu voor het tweede jaar op rij in de finale van de NBA: de Cleveland Cavaliers van LeBron James tegen de Golden State Warriors van Stephen Curry.

Donderdag won titelverdediger Golden State het eerste duel in de best-of-sevenserie – wie vier keer wint, is kampioen. Zondag volgt wedstrijd twee. Het is de ultieme finale, met twee grensverleggende spelers die de ontmoeting kleur en grandeur geven.

2 meter 3 lang, 113 kilo zwaar. „LeBron heeft het prototype basketballichaam”, zegt het Nederlandse talent Olaf Schaftenaar (23), die de afgelopen vier seizoenen in de Verenigde Staten speelde voor de Oregon State Beavers, een collegeteam. „Hij is dominant door zijn fysieke capaciteiten: kracht, snelheid, explosiviteit. Hij is een tank die, als hij op stoom komt, niet meer te stoppen is.”

James vormde de afgelopen tien jaar het gezicht van de NBA, samen met Kobe Bryant, die recentelijk een punt achter zijn loopbaan zette. James, op zijn zeventiende The Chosen One genoemd, speelt zijn zesde finale op rij en zijn zevende in totaal. Hij heeft het basketbal naar zijn hand gezet na het vacuüm dat ontstond na het Michael Jordan-tijdperk.

Vier keer is James uitverkozen tot meest waardevolle speler van de NBA. Hij hoort inmiddels thuis in het rijtje van de grootsten ooit – Larry Bird (drie NBA-titels), Kobe Bryant (vijf), Magic Johnson (vijf) en de grootste: Michael Jordan (zes titels).

Zie daar het zwakke punt op het cv van James, op zijn 31ste heeft hij nog ‘maar’ twee kampioensringen behaald, beide in zijn periode bij de Miami Heat. In die zin kan deze finale een make-or-break-moment worden. Bezorgt hij Cleveland Cavaliers, waar hij in 2014 als verlosser terugkeerde, de eerste titel in de clubgeschiedenis?

Of gaat hij weer ten onder tegen de Warriors? In dat geval – favoriet is Cleveland niet – is het rendement van James in finales laag: twee uit zeven. Te laag wellicht, voor een natuurtalent als James.

Vorig jaar was het een ondoenlijke operatie tegen de Warriors, James moest het bijna in zijn eentje doen, door blessures van dragende teamgenoten Kyrie Irving en Kevin Love. De pijn was voelbaar: hij, LeBron James, ster sinds zijn puberteit, was overvleugeld door de nieuwe ster: Curry.

Cleveland is nu wijzer, verder en op oorlogssterkte. Lukt het James revanche te nemen?