De elegantie van een glijpartij

Nick Bax kan geweldig op zijn bek gaan. Dat gaat zo: hij komt aangezoefd, een en al glijdende elegantie. Dan springt zijn skateboard ineens onder zijn voeten vandaan, alsof iemand aan een touwtje getrokken heeft. Sukkelig stuitert het ding weg om verderop tot stilstand te komen. De vallende Bax (24) glijdt echter even soepel door en staat grijnzend op. Niks aan de hand. Even later zoeft hij alweer verder door de straten van Amsterdam, Eindhoven of Barcelona. Geen randje is zo smal of Bax wipt er op en af. Bij voorkeur met een nosegrind. Dat ziet eruit zoals het klinkt: doorglijden op de punt van het board – met de snuit naar beneden als het ware. Het is Bax’ favoriete trick, naast de tuck-knee en de natuurlijk de ollie (genoemd naar Alan ‘Ollie’ Gelfland die in 1976 als eerste zijn board in de lucht onder zijn voeten hield alsof er tweecomponentenlijm onder zijn zolen zat). De hele trukendoos kan dit weekend open als titelverdediger Bax in Eindhoven (waar hij al zes dagen per week op de baan staat) op het Nederlands Kampioenschap Skateboarden Bowl aantreedt. Wij gewone stervelingen zouden het intussen al heel wat vinden als we gewoon een klein stukje rechtdoor zouden kunnen rijden. En dan vallen met iets van de elegantie van Nick Bax.