Dag van de Bouw trekt 93 duizend bezoekers - organisator luidt noodklok woningmarkt

Premier Mark Rutte en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, openden de Dag van de Bouw op de bouwplaats van de zorgappartementen SVRZ in Middelburg.
Premier Mark Rutte en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, openden de Dag van de Bouw op de bouwplaats van de zorgappartementen SVRZ in Middelburg. Foto Remko de Waal / ANP

De elfde editie van de Dag van de Bouw trok vandaag meer dan 93 duizend bezoekers. Organisator Bouwend Nederland maakte van het evenement gebruik om de noodklok te luiden over de krapte op de woningmarkt.

Tijdens dit landelijke evenement namen bezoekers een kijkje bij honderdzeventig bouwprojecten verspreid over het hele land. Organisator Bouwend Nederland, waarvan voormalig minister en vice-premier Maxime Verhagen voorzitter is, was blij met de opkomst van de Dag van de Bouw. Vorig jaar kwamen er negentigduizend mensen op af. Tegenover persbureau ANP liet een woordvoerder van Bouwend Nederland weten dat de organisatie echter pas “echt tevreden” zou zijn “als gemeenten meer gaan bouwen.”

RTV Oost sprak met Verhagen in Deventer over de Dag van de Bouw:

In Deventer liet Verhagen bij de opening van de dag weten dat hij grote krapte voorziet op de woningmarkt, schrijft persbureau ANP. De topman waarschuwde ervoor dat er binnen tien jaar een tekort zal ontstaan van honderdduizend woningen in Nederland. Verhagen:

“We bouwen stelselmatig te weinig woningen. Ondanks dat het inwoneraantal nog met een miljoen toeneemt, vluchtelingen opgevangen moeten worden en de gemiddelde grootte van huishoudens afneemt. Gemeenten steken hun kop in het zand! Volgens het Economisch Instituut van de Bouw komen we in het gunstigste geval in 2025 zo’n 100.000 woningen tekort. In het slechtste geval zijn dat er zelfs 270.000.”

Volgens het ANP was er vandaag de meeste belangstelling voor de open dag van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Vijftienduizend bezoekers kwamen af op metrostations Vijzelgracht, Rokin, Amsterdam Centraal en Noord. Volgens AT5 was de roltrap van station Vijzelgracht, die met 47 meter de langste roltrap van de Benelux is, de onmiskenbare favoriet onder het publiek.