Buma opnieuw CDA-lijsttrekker bij verkiezingen

In een toespraak pleitte Buma tegen polarisatie en nam hij de VVD op de hak.

CDA-leider Sybrand Buma.
CDA-leider Sybrand Buma. Foto Bart Maat / ANP

CDA-leider Sybrand Buma is bij de volgende Kamerverkiezingen in maart opnieuw lijsttrekker. Zaterdag kreeg de politicus het groene licht hiervoor van zijn partij. Die dag vond het CDA-congres plaats in Utrecht.

Twitter avatar cdavandaag CDA Yes! Onze lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is @SybrandBuma! Gefeliciteerd Sybrand! #teamCDA #CDAcongres #goSybrand

Buma reageerde in een toespraak enthousiast en dankbaar op zijn herverkiezing. De politicus zei:

“Het is voor mij een grote eer én een voorrecht om opnieuw jullie lijsttrekker te mogen zijn. Ik dank jullie voor al die inzet in de afgelopen jaren. Met elkaar hebben we het CDA een nieuw gezicht gegeven.”

Tegen polarisatie

In zijn speech nam Buma stelling tegen de polarisatie en verdeeldheid die volgens hem in Nederland heersen en “de vijand van de oplossing” zijn. Diezelfde boodschap droeg de christendemocraat uit in een interview met NRC. Buma zei zaterdag op het congres:

“Het knaagt dat samenleving niet meer het vermogen heeft om bruggen te slaan tussen alle verschillende mensen met eigen zorgen. Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst. Dat is het Nederland dat we willen.”

Lees hier het interview dat NRC met Buma had: Nog even en iedereen is boos op iedereen

Buma riep herhaaldelijk op tot een “nieuwe politiek”, gericht op een sterke samenleving en een eerlijke economie.

Twitter avatar cdavandaag CDA .@SybrandBuma: Ik wil een andere politiek. Een politiek van ideeën. Van het midden. Van waarden. Samen maken wij een #beterNederland. #CDA

Kritiek op VVD

Ook haalde de CDA-leider uit naar de VVD. “Met alle gebroken beloftes heeft de VVD de hardwerkende Nederlander in de steek gelaten”, aldus Buma. Ook zijn de problemen op het ministerie van Veiligheid en Justitie volgens Buma niet ontstaan omdat het ministerie te groot is, maar omdat de minister “een maatje te klein” is. “Dat was Hirsch Ballin of Donner niet gebeurd.”