Bij Bernie Sanders hangt Hillary Clinton aan de muur

Johnie's Coffee Shop in Los Angeles.
Johnie's Coffee Shop in Los Angeles. Foto Richard Vogel / AP

Ondanks de verbitterde strijd tussen Bernie Sanders en Hillary Clinton, is de verzoening tussen de twee Democratische presidentskandidaten misschien dichterbij dan gedacht. Dat bleek toen Yahoo een rondleiding kreeg in het huis van de senator uit Vermont. Want wat hangt daar aan de muur?

Juist, een ingelijste kerstkaart van Bill en Hillary voor Bernie en zijn vrouw Jane. “De Clintons laten hun kaarten altijd maken door fantastische kunstenaars”, legt die laatste uit aan Yahoo-verslaggever Lisa Belkin. “Wij vinden ze enig en bewaren ze. Mijn dochter lijstte ze allemaal in en we hebben ze nu aan de muur hangen omdat het prachtige kunstwerken zijn”. Bekijk hieronder de video van de hele rondleiding door Jane Sanders op Yahoo:

De opgehangen kertskaarten kunnen een symbolisch startpunt vormen voor de verzoening tussen de twee rivalen. Aankomende dinsdag zal Clinton naar verwachting de nominatie van haar partij binnenslepen met een overwinning in New Jersey. Dan moet het moeizame herstelproces binnen de Democratische partij gaan plaatsvinden. Misschien moet dit onderstaande bedankkaartje van Clinton dan wel weer vergeten worden. In januari beschuldigde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Sanders ervan zich in het verleden niet ingezet te hebben voor ziektekostenhervormingen in de VS. Haar briefje uit 1993 bewees het tegendeel.

Twitter avatar BernieSanders Bernie Sanders “To Bernie Sanders with thanks for your commitment to real health care access for all Americans…”-@HillaryClinton https://t.co/XMVPEx8fT8

Schrijven als Hillary

De Clintons staan bekend om het sturen van attente kaartjes en bedankbriefjes aan vrienden, collega’s en aanhangers. Het is hun manier van politieke invloed uitoefenen. Want wie kan een kaart van een voormalig president, First Lady of minister van Buitenlandse Zaken niet waarderen? Banden met de machtige Clintons kunnen ook veel opleveren. Natuurlijk schrijven zij niet altijd zelf deze brieven. Eind vorig jaar kwam een van de ghostwriters van Clinton uitgebreid aan het woord in Quartz. Hoe moet je schrijven als Hillary?

For secretary Clinton’s letters, there had to always be two spaces between each sentence, an indentation for paragraphs and another indentation for closing remarks. The date had to be centered, but nothing else was. Reading a letter from start to finish was a dance for the eyeballs.

First, a one-sentence declaration: “Thank you for the informative meeting at the Foreign Trade University and for your lovely gift.” Second, a big paragraph with details about what the gift looked like and more importantly, what came of the interaction: “It was an honor to receive your beautiful bouquet and I am proud of what we accomplished together in our discussion of economic statecraft in pursuit of a strong bilateral relationship between the United States and Vietnam.” Thirdly, an expression of gratitude: “It has been a privilege and I am deeply grateful.” Lastly, a personal touch: “On a personal note, it has been a pleasure to work with you. Thank you for your friendship.”