AFM: er is niks mis met flitshandel

Er is niet mis met flitshandelaren op de beurs. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) na een onderzoek van de handelsstrategieën van deze ‘high frequency traders’. Met algoritmes en hightech-apparatuur verrichten flitshandelaren honderden transacties per seconde op beurzen wereldwijd. Zo verdienen ze aan minieme verschillen tussen de aan- en verkoopprijs van effecten.

Er was de afgelopen jaren kritiek op deze vorm van handel. Zo wordt in de bestseller Flashboys van Michael Lewis uitgelegd dat flitshandelaren profiteren van gewone beleggers en pensioenfondsen die niet zo snel zijn. De AFM stelt echter dat de flitshandelaren niets onoorbaars doen en dat ze traditionele handelsstrategieën in een modern jasje hebben gestopt.

Zo is een bekritiseerde techniek dat flitshandelaren heel snel orders voor een aandeel op verschillende prijzen plaatsen en die vervolgens ook weer razendsnel intrekken. De flitshandelaar krijgt op die manier zicht op grote pakketten aandelen en mogelijke prijzen. Volgens de AFM is dat „essentieel onderdeel van een veel voorkomend verdienmodel, namelijk market making”. Dat gewone beleggers en pensioenfondsen dit niet kunnen is volgens de toezichthouder geen probleem.

(NRC)