Usain Bolt raakt misschien een olympische titel kwijt

De Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt dreigt één van zijn zes olympische titels kwijt te raken. Eén van zijn teamgenoten uit de ‘gouden’ estafetteploeg van de Spelen van Peking 2008 op de 4x100 meter, Nesta Carter, zou een positieve dopingtest hebben afgelegd. Carter, in China de startloper, behoort volgens persbureau Reuters tot de 32 sporters die bij nieuwe analyse van de monsters uit 2008 tegen de lamp zijn gelopen. Bij Carter zouden sporen van methylhexanamine gevonden zijn, een middel dat volgens de BBC sinds 2004 op de internationale dopinglijst staat. Als ook de B-staal positief is, dreigt Jamaica het goud te moeten inleveren. De dertigjarige Carter heeft op de 100 meter een persoonlijk record staan van 9,78 seconden, waarmee hij de op vijf na snelste man ter wereld is. Individueel won Carter nooit een hoofdprijs, maar als onderdeel van het Jamaicaanse estafetteteam vierde hij wel grote successen. Zowel in Peking 2008 – waar de Jamaicanen het huidige wereldrecord liepen – als Londen 2012 pakte de ploeg van kopman Bolt goud. Bij de laatste drie WK's was Carter ook onderdeel van de ‘gouden’ ploeg. (ANP/NRC)