Aldi-erfgenamen rollend over straat

Supermarkten Voor het eerst gaf een telg uit de Aldi-dynastie een interview. De supermarktfamilie blijkt in een machtsstrijd verwikkeld.

Babette Albrecht, de weduwe van Berthold Albrecht, een telg uit de familie achter het Aldi-concern. Zij ligt overhoop met haar zwager over de machtsverhoudingen binnen het familiebedrijf.
Babette Albrecht, de weduwe van Berthold Albrecht, een telg uit de familie achter het Aldi-concern. Zij ligt overhoop met haar zwager over de machtsverhoudingen binnen het familiebedrijf.

Met snoeiharde verwijten aan het adres van zijn schoonzus heeft hij de omerta doorbroken. Theo Albrecht, telg van de familie achter het Duitse Aldi-concern, heeft deze week het allereerste interview door een Albrecht-familielid ooit gegeven. Het interview, in de Duitse zakenkrant Handelsblatt, gaat niet zozeer over het bedrijf zelf, maar vooral over de knallende ruzie in de familie.

Kern van het conflict is wie de macht heeft over het Duitse discount-supermarktconcern Aldi-Nord (29,4 miljard euro omzet, 53.000 werknemers). Dat zijn de Aldi-winkels in de noordelijke helft van Duitsland en in een groot deel van West-Europa (waaronder Nederland). Aldi-Süd, afgescheiden in 1961, bezit de winkels in Zuid-Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Theo Albrecht staat in het familieconflict tegenover Babette Albrecht, de weduwe van Theo’s overleden broer Berthold, en haar kinderen.

Mijn broer zou zich omdraaien in zijn graf

Theo Albrecht

Het handgeschreven testament van de in 2012 overleden Berthold laat onduidelijkheid bestaan over de opzet van de stichting waarin Berthold zijn belang in Aldi-Nord (19,5 procent van de aandelen) had ondergebracht. Aldi-Nord wordt bestuurd via drie stichtingen. Volgens Theo Albrecht hebben zijn schoonzus en haar kinderen de macht gegrepen binnen de stichting van Berthold. „Mijn broer zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou weten wat zich hier afspeelt”, aldus de 66-jarige Theo Albrecht. „Mijn schoonzus en haar kinderen willen niet erkennen wat Berthold in zijn testament en in het stichtingsstatuut geregeld heeft.” De continuïteit van het bedrijf, met filialen in tien landen, staat volgens Albrecht op het spel.

Het vermogen van de Albrecht-dysnastie wordt door het Amerikaanse tijdschrift Forbes geschat op 18 miljard euro. Wie precies hoeveel geld heeft, is niet bekend. Het familiebedrijf is zeer gesloten, meer nog dan Nederlandse Blokker-concern waar de nieuwe topmannen (van buiten de familie Blokker) onlangs ook hun eerste interviews gaven.

De journalist van Handelsblatt was zeer verbaasd toen hij opeens een interview kreeg. Een „interview met een spook”, zo beschrijft hij het, want Theo Albrecht liet zich nooit zien. Er is slechts één foto van hem in omloop, uit de jaren negentig. De krant mocht ook nu geen foto’s maken.

Het conflict over de stichting van wijlen Berthold Albrecht dient binnenkort voor de rechter. Theo Albrecht wil bereiken dat Aldi-managers van buiten de familie meebeslissen in de stichting. Als Babette Albrecht en haar kinderen het alleen voor het zeggen krijgen, kunnen ze „doen wat ze willen met de onderneming”, zegt Theo Albrecht in het interview. Dan krijgen ze „onbegrensde mogelijkheden tot chantage”.

Niet op de begrafenis

De persoonlijke verhouding tussen Theo en Babette Albrecht geldt als zeer slecht, ook los van de frictie over het bedrijf. Ook haar „levensstijl” kan hij niet waarderen. Het is volgens hem de reden waarom hij geen contact meer had met zijn broer in de jaren voor diens dood. Theo en ook zijn moeder Cilly kwamen niet naar de begrafenis van Berthold.

Het roept de vraag op hoe efficiënt de bedrijfsleiding in het familieconcern is. De drie stichtingen vallen onder het beheer van Theo, Babette en Cilly. Steeds moet elk van de drie stichtingen akkoord gaan met strategische beslissingen van het bedrijf. Op de vraag van de Handelsblatt-journalist of het niet beter was geweest om de familiebelangen in één stichting onder te brengen, antwoordt Theo Albrecht: „Dat had u aan mijn vader moeten vragen.”

Naar verluidt was onenigheid binnen de familie ook de reden voor de splitsing tussen Aldi-Nord en Aldi-Süd in 1961. Theo Albrecht senior, de vader van Theo junior die het interview aan Handelsblatt gaf, en zijn broer Karl gingen toen ieder hun eigen weg. Theo kreeg Aldi-Nord, Karl kreeg Aldi-Süd. In Duitsland wordt zelfs gesproken van een ‘Aldi-evenaar’, die loopt van de Nederlandse grens bij Winterswijk tot Tsjechië.

Aldi (‘Albrecht-Diskont’) probeert nu in Zuid-Duitsland terrein te winnen op de concurrentie met luxere producten, een betere presentatie en toiletten voor de klanten. Aldi-Nord is hierin wat trager.