Opinie

m/v van de week

We moeten nog even door op het thema van vorige week. Toen was Sylvana Simons vrouw van de week, vanwege de felle haatmails én steunbetuigingen die zij kreeg nadat ze zich meldde als kandidaat-Kamerlid voor de partij Denk.

Deze week waren de ogen gericht op rapper Typhoon, die maandagavond in zijn witte Mitsubishi Outlander werd aangehouden. Typisch gevalletje etnische profilering, erkende de betrokken politieman later. Hoewel Typhoon het nieuws van zijn aanhouding rustig bracht - de remonstrantse theoloog Tom Mikkers roemde op tv zijn constructieve, open toon - raakte het debat al snel opnieuw verhit. Talloos waren de verhalen van Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond die om de haverklap uit hun auto worden gehaald of hun zakken moeten legen.

NRC-redacteur Kees Versteegh citeerde daarop uit diverse onderzoeken naar etnische profilering. Daaruit bleek dat niet ras of kleur crimineel maken, maar dat een slechte wijk, een afgebroken opleiding en verkeerde vrienden wél naar het verkeerde pad leiden. En ja, Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond zijn ook gewoon vaker de klos omdat de politie ze vaker staande houdt.